Purtech - De la admiraţie pentru inventatori, la performanţă
2 minute de cititPublicat la 10:36 02 Aug 2013Modificat la 10:36 02 Aug 2013
Foto: premiileinovatiei.ro
Echipa Purtech a fost formată în 2003 și a devenit rapid un adevărat “institut” de cercetare. Obiectivul principal, propus în anii 2005-2006 și realizat până în prezent, a fost realizarea unei instalații de deferitizare a nisipurilor cuarțoase pentru obținerea minereului de fier și pentru protecția ecologică a zonelor pe care sunt depozitate haldele de steril.
Managementul companiei este compus din Dragoș Mihalache și Cornel Cârjan. Managerii recunosc că au avut mereu o admirație pentru inventatori. “Dintr-o doză nevinovată de pragmatism (probabil!), i-am admirat și invidiat deopotrivă pe cei a căror invenții chiar upgradau lumea. Pasiunea am descoperit-o ulterior, după ce am întrezărit soluția la o problemă majoră din mediul înconjurător. Cu siguranță, încăpățânarea de a găsi o soluție ne-a indus subliminal pasiunea de a o inventa. Când am conștientizat că noi, de fapt, inventăm ceva, ne-am descoperit pasiunea.”
S-au încurajat reciproc pentru a merge mai departe, alături de foști colegi din studenție - azi cadre didactice de elită la cele mai importante universități din țară (Cluj-Napoca, București), colegi remarcabili, mai vechi sau mai noi din institutele de cercetare, afirmă cei doi manageri. Nu în ultimul rând, “munca pe care am derulat-o de-a lungul anilor și, nu în ultimul rând, sămânța personală de patriotism care ne-a stârnit să demonstrăm (și noi) lumii că România are valori.”
Echipa Purtech a crezut mereu în drumul ei, chiar dacă la început au existat constrângeri financiare. Când nu au fost bani, au “reluat teoria și, adeseori, am găsit idei noi și mai bune pentru proiectul nostru.”
Ei consdieră că separatorul magnetic cu tambur rotativ este cea mai importantă invenție. “Pentru că, pusă în aplicare ca afacere, creează zâmbete și bucurii: naturii - care revine la un ecosistem normal; familiilor care locuiesc în perimetrul exploatării și care vor avea un loc de muncă atât în afacerea creată de noi, cât și în domeniile pe care le va putea permite noul habitat natural (turism rural, agricultură, piscicultură, activități recreative etc.), atunci când noi vom termina de exploatat sterilul de pe teritoriul respectiv și ne vom reloca activitatea în alte zone; și, nu în ultimul rând, de ce să nu recunoaștem, nouă înșine - pentru bunăstarea financiară și socială pe care ne-o vom putea permite.”