Antena 3 CNN Life Știinţă Prypiat, o fantomă a socialismului, un Pompei modern

Prypiat, o fantomă a socialismului, un Pompei modern

1 minut de citit Publicat la 15:33 20 Mar 2014 Modificat la 15:33 20 Mar 2014
Prypiat, o fantomă a socialismului, un Pompei modern
In aprilie 1986 Uniunea Sovietică era zguduită de o puternică explozie nucleară. Reactorul patru al centralei nucleare de la Cornobîl, aşezat în apropierea oraşului Prypiat a explodat, micul orasel din apropierea centralei fiind evacuat. La 25 de ani, dincolo de radiaţiile din cauza cărora înca mulţi au de suferit, din explozia de la Cernobîl a mai rămas ceva… o fantomă, un oraş fantomă: Prypiat.

Explozia

Pe 25 aprilie echipajul reactorului 4 de la Cernobîl se pregătea să execute un test de rezistenţă al reactorului, test efectuat în condiţii similare şi cu un an înainte, având însă rezultate mai degrabă dezamăgitoare. O serie de greşeli însoţite de nerespactarea unor reguli stricte de siguranţă, au condus la cel mai mare dezastru nuclear din istorie. Chiar dacă, în stilul caracreristic, conducerea Uniunii Sovietice a încercat să ascundă şi ulterior să minimalizeze efectele dezastrului, lumea a înteles că ceva grav se întamplase. Dar înainte ca intreaga lume să inteleagă, prima victimă colaterală a fost populaţia oraşului Prypiat care a fost evacuată şi mutată în oraşul Slavutich construit în timp record tocmai pentru această operaţiune. Ce a rămas în urma acestui abandon masiv? Un oraş gol, o lume fără oameni, o fantomă.

Prypiat. Scurt istoric

Numele oraşului Prypiat este derivat din numele râului lângă care a fost construit. Istoria oraşului începe în 1970 când constructorii au pus piatra de temelie la fundaţia primei clădiri a noului centru urban. Primii locuitori au fost chiar muncitorii care au lucrat la ridicarea oraşului.

Continuarea pe historia.ro

×
x close