Antena 3 CNN Life Știinţă Pronostic sumbru pentru 2050: Jumătate din populaţia lumii va fi afectată!

Pronostic sumbru pentru 2050: Jumătate din populaţia lumii va fi afectată!

1 minut de citit Publicat la 18:15 17 Mar 2015 Modificat la 18:15 17 Mar 2015
alergii.jpg
În jurul anului 2050, jumătate din populația lumii va fi afectată de cel puțin o formă de alergie, situație provocată de modificările rapide ale mediului și stilului de viață, estimează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform AGERPRES.

Având în vedere această prognoză și ținând cont de faptul că alergia ocupă în prezent locul al patrulea la nivel mondial — după cancer, bolile cardiovasculare și SIDA — în privința numărului de cazuri depistate, în Europa se desfășoară diferite campanii de sensibilizare în privința acestor patologii

De exemplu, în Franța, cu ocazia celei de-a noua ediții a ''Zilei de combatere a alergiei'', asociația Asthme&Allergies organizează marți o discuție pe internet la care participă specialiști în domeniu, pentru a promova metode de luptă împotriva alergiilor și a îmbunătăți calitatea vieții celor bolnavi. Totodată, Academia Europeană pentru Alergie și Imunologie Clinică (EAACI) a lansat a doua etapă a campaniei sale de sensibilizare a publicului în privința efectelor alergiilor, îndeosebi a celor alimentare.

În Europa, peste 17 milioane de persoane suferă de alergii alimentare. Alergia alimentară este prima cauză a anafilaxiei — reacție alergică gravă care poate duce la moarte — la copii. Un copil din 20 este alergic la unul sau mai multe alimente, iar numărul de copii spitalizați în urma unei reacții alergice grave a crescut de șapte ori în ultimul deceniu.

''Alergiile alimentare nu sunt boli nesemnificative. Nu există încă remedii, iar boala este atât de imprevizibilă încât provoacă îngrijorare atât în rândul pacienților, cât și al personalului medical. Se ajunge chiar la excluziune socială din teama de a mânca alimente periculoase'', afirmă Breda Flood, președinta federației europene a asociațiilor de pacienți care suferă de alergii și boli ale căilor respiratorii (EFA). ''Numai o informație clară asupra ingredientelor și o bună gestionare a bolii îi pot ajuta pe pacienții alergici'', adaugă ea.

În centrul acestor campanii se află educarea bolnavilor și instruirea personalului medical, în vederea îmbunătățirii diagnosticului și a tratamentelor aplicate. ''Prea mulți ignoră faptul că o alergie netratată riscă să se agraveze. În medie, o persoană alergică așteaptă șapte ani până să meargă la doctor'', arată asociația Asthme&Allergies. ''Puțini sunt conștienți că o reacție alergică gravă ca anafilaxia poate duce la moarte'', afirmă EEACI.



×
Etichete: alergii medicina viitor
x close