Antena 3 CNN Life Știinţă Problemele cu somnul în copilărie cresc riscul de suicid, arată un studiu nou. Tratamentele pentru insomnie recomandate de specialiști

Problemele cu somnul în copilărie cresc riscul de suicid, arată un studiu nou. Tratamentele pentru insomnie recomandate de specialiști

Mia Lungu
6 minute de citit Publicat la 19:28 19 Sep 2024 Modificat la 19:28 19 Sep 2024
fetita suparata lipsa somn copii
Lipsa somnului interferează cu starea de spirit, anxietatea și reglarea emoțiilor. Sursa foto: Getty Images

Dacă copilul dumneavoastră are uneori probleme cu somnul, poate fi ușor să puneți acest lucru pe seama unei faze pe care o va depăși într-o zi. Dar un nou studiu sugerează posibile consecințe grave pentru această abordare, cum ar fi un risc mai mare de ideație suicidară sau tentative de suicid atunci când sunt mai mari, transmite CNN.

Tulburările severe de somn la vârsta de 10 ani a fost legat de faptul de a avea un risc de 2,7 ori mai mare de ideație suicidară și tentative de suicid doi ani mai târziu, potrivit unui studiu publicat luni în revista JAMA Network Open. Aproape 1 din 3 participanți cu tulburări severe de somn au raportat ulterior un anumit nivel de comportament suicidar.

„Având în vedere că somnul este foarte vizibil ca factor de risc, non-stigmatizant și foarte tratabil, sugerăm studierea somnului ca factor de risc și țintă de intervenție critică pentru sinuciderea tinerilor”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Rebecca Bernert, suicidolog și fondator al Laboratorului de Cercetare pentru Prevenirea Suicidului Stanford din California.

Potrivit studiului, sinuciderea este una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, un grup care are, de asemenea, rate ridicate de tulburări de somn.

Și tulburările de somn „au apărut ca un factor de risc bazat pe dovezi pentru comportamentele suicidare” în rândul adulților, indiferent dacă o persoană are simptome depresive, au spus autorii. Dar investigațiile pe termen lung ale comportamentelor suicidare, în special în tranziția de la copilărie la adolescența timpurie, au fost rare.

De aceea, autorii au folosit date de la mai mult de 8.800 de copii recrutați de Studiul de Dezvoltare Cognitivă a Creierului Adolescent în 21 de locații din Statele Unite atunci când aveau 9 sau 10 ani. În acel moment, tutorii au răspuns la chestionare despre sănătatea somnului copilului lor, care au inclus factori precum probleme de adormire sau de menținere a somnului, trezire, somnolență excesivă, tulburări de respirație în timpul somnului, transpirație excesivă în timpul somnului și comportamente care apar atunci când cineva se trezește parțial din somn profund.

De asemenea, tutorii au completat formulare privind simptomele de anxietate sau depresie ale copilului lor. Autorii au obținut, de asemenea, detalii privind istoricul familial de depresie, conflictele familiale și monitorizarea parentală.

Coșmarurile zilnice cresc de cinci ori riscul de comportamente suicidare

Atunci când participanții aveau vârsta de 11 sau 12 ani, 91,3% dintre ei nu avuseseră gânduri sau tentative suicidare în cei doi ani de la prima colectare de date. Dar în rândul celor care au făcut-o, tulburările de somn mari și severe au fost legate de șanse mai mari de idei și tentative - care au rămas chiar și după ce autorii au luat în considerare alți factori care au crescut riscul, cum ar fi depresia, anxietatea și conflictul familial sau istoricul depresiei. Riscul a fost mai mare în rândul participanților de culoare și al adolescentelor.

În plus, coșmarurile zilnice au fost asociate cu un risc de cinci ori mai mare de comportamente suicidare.

Constatările nu sunt o surpriză, deoarece „știm cât de important este somnul pentru bebeluși, dar uităm imediat după aceea cât de important este pentru copii, în special la adolescență și preadolescență”, a declarat, prin e-mail, Dr. Christopher Willard, psiholog din Massachusetts și asociat didactic în psihiatrie la Harvard Medical School din Boston. El nu a fost implicat în studiu.

„Creierul se schimbă la fel de mult în acești ani ca și în primul an de viață, motiv pentru care această vârstă doarme atât de mult și are nevoie de atât de mult somn pentru a se dezvolta așa cum trebuie”, a spus Willard.

De ce întreruperea cronică a somnului poate fi legată de sinucidere

Studiile suplimentare care reproduc constatările folosind măsurători obiective ale somnului și care oferă mai multe detalii privind frecvența, natura și impactul emoțional al coșmarurilor ar fi utile, a declarat Bernert, care este, de asemenea, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Facultatea de Medicină a Universității Stanford.

Dar în ceea ce privește ceea ce poate explica asociațiile găsite, „somnul este un barometru al bunăstării noastre și o fereastră importantă în sănătatea noastră fizică și emoțională”, a declarat Bernert într-o fișă de informații furnizată mass-media. „În acest fel, somnul poate eșua în a oferi un refugiu emoțional pentru persoanele aflate în dificultate”.

Calitatea sau cantitatea insuficientă a somnului poate interfera, de asemenea, cu funcționarea creierului, au declarat experții.

„Problemele cu somnul, lipsa somnului - la care contribuie prea mult stres, activitățile, temele școlare și, da, timpul petrecut în fața ecranului - interferează cu dezvoltarea creierului la mai multe niveluri, dar în special cu starea de spirit, anxietatea și reglarea emoțiilor”, a declarat Willard.

Această lipsă de reglare, precum și oboseala, pot afecta procesul decizional. Capacitatea de a face față factorilor de stres scade și impulsivitatea crește, iar rezolvarea problemelor devine mai dificilă, a spus Berry. Somnul ajută, de asemenea, la reglarea nivelurilor de neurotransmițători, la metabolism, la plasticitatea creierului și la curățarea proteinelor toxice reziduale din creier.

Cum pot sprijini părinții sănătatea copiilor

La toate vârstele, copiii au nevoie de obiceiuri bune în timpul nopții care să sprijine un somn sănătos, a spus Willard.

„O parte din aceasta este o conversație mai largă despre așteptările temelor la acea vârstă”, a adăugat el, ”dar în familii puteți face ceea ce puteți pentru a menține orele de culcare și rutinele consistente.”

Creați o rutină de relaxare care începe cu o oră înainte de culcare, a spus Berry. Aceasta ar trebui să limiteze pe cât posibil timpul petrecut pe ecran, temele și activitatea fizică și să includă activități relaxante, cum ar fi cititul ușor, jurnalul sau ascultarea de muzică liniștitoare.

Pentru copiii care se luptă cu neliniștea la culcare, „părinții pot lua în considerare practicarea strategiilor de mindfulness cu copilul lor pentru a sprijini reglarea emoțiilor”, a spus Berry.

Igiena somnului este, de asemenea, susținută de obiceiuri solide în timpul zilei - cum ar fi exercițiile fizice, expunerea la soare, gestionarea stresului și evitarea somnului în timpul zilei, a adăugat ea.

„Deci, dacă observați că tiparele de somn ale copilului dvs. se schimbă drastic”, a adăugat el, „verificați cu pediatrul dvs. și supravegheați și luați în considerare modalități de ajustare a rutinelor de zi și de noapte”.

Tratamente eficiente pentru insomnie

Tratamentele de primă linie care s-au dovedit a fi eficiente pentru adolescenți includ terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie, cunoscută sub numele de CBTi, și tratamentul de repetare a imaginilor pentru coșmaruri, a spus Bernert.

Experții și cei dragi nu pot prezice întotdeauna o tentativă de suicid, dar uneori există semne de avertizare, inclusiv schimbări extreme de dispoziție, disperare sau pierderea interesului pentru activități. Purtați discuții deschise cu copilul dumneavoastră despre sănătatea sa mintală și solicitați ajutorul unui profesionist.

Aceste tipuri de implicare a părinților pot avea un impact profund, au declarat experții. De fapt, autorii au constatat că o creștere a monitorizării parentale, judecată din perspectiva copilului - în ceea ce privește frecvența cinei în familie și cunoașterea locației copilului sau cu cine își petrece timpul - a fost asociată cu un risc cu 15% mai mic de comportament suicidar.

Persoanele care suferă de depresie și anxietate pot găsi sprijin în abordarea sănătății mintale și emoționale, la primul hub antidepresie din România, la TEL VERDE 0374.456.420, disponibil 24 de ore din 24.De asemenea, cei care prezintă impulsuri suicidale, sau familiile acestora, pot găsi asistență la Alianța Română de Prevenție a Suicidului, la telefon 0800 801 200, în zilele de Vineri, Sâmbătă și Duminică, sau, 24/7, prin email la [email protected].

×
Parteneri
x close