Antena 3 CNN Life Știinţă Cum arată prima plantă carnivoră care prinde prada mare sub pământ

Cum arată prima plantă carnivoră care prinde prada mare sub pământ

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 08:55 03 Iul 2022 Modificat la 08:55 03 Iul 2022
Nepenthes pudica
Sursa foto: Twitter/NHM_London

Specia de plantă de tip ulcior descoperită recent a fost dezgropată în provincia indoneziană Kalimantan de Nord, pe insula Borneo. La fel ca alte plante cu ulcior, Nepenthes pudica are frunze modificate, cunoscute sub numele de capcane cu gropi sau ulcioare, în care prada cade înainte de a fi consumată.

O specie este atât de mare încât poate prinde şobolani. Nicio altă specie de plantă cu ulcior cunoscută de ştiinţă nu-şi prinde prada sub pământ.

Planta formează lăstari subterani, care au frunze mici, albe, fără clorofilă, au spus cercetătorii. Ulcioarele sunt mult mai mari decât frunzele şi au o culoare roşiatică.

„Această specie îşi plasează ulcioarele cu o lungime de până la 11 cm sub pământ, unde sunt formate în cavităţi sau direct în sol şi prind în capcană animalele care trăiesc sub pământ, de obicei furnici, acarieni şi gândaci”, a declarat autorul principal al studiului, Martin Dančák de la Universitatea Palacký din Olomouc, Republica Cehă, într-un comunicat de presă, citat de CNN.

Se cunosc doar alte trei grupuri de plante carnivore care captează prada subterană, dar toate folosesc mecanisme de captare foarte diferite şi, spre deosebire de Nepenthes pudica, pot prinde doar organisme minuscule, au precizat cercetătorii.

„În mod interesant, am găsit numeroase organisme care trăiesc în interiorul ulcioarelor, inclusiv larve de ţânţari, nematode şi o specie de vierme, care a fost, de asemenea, descrisă ca fiind o specie nouă”, a declarat Václav Čermák de la Universitatea Mendel din Brno, Republica Cehă, care a făcut, de asemenea, parte din echipa de cercetare. Norocul a jucat un rol în descoperirea sa.

Oamenii de ştiinţă au observat, pe muntele pe care îl explorau, plante care semănau foarte mult cu Nepenthes, dar care nu produceau ulcioare. O primă căutare a arătat un ulcior deformat care ieşea din sol.

„La început, am crezut că era un ulcior îngropat din greşeală şi că condiţiile locale de mediu au cauzat lipsa altor ulciori”, a declarat Ľuboš Majeský de la Universitatea Palacký din Olomouc, care a făcut parte din echipa de cercetare.

„Cu toate acestea, pe măsură ce am continuat să găsim alte plante fără ulcior de-a lungul ascensiunii spre vârf, ne-am întrebat dacă o specie de plantă de ulcior ar fi putut evolua spre pierderea carnivoriei, aşa cum se observă la alte plante carnivore”.

Dar apoi, când făcea fotografii, Majeský a spus că a smuls o pernă de muşchi de la baza unui copac; dezvăluind o grămadă de ulcioare cu o nuanţă bogată de maro. Această descoperire este importantă pentru conservarea naturii în Borneo indonezian, care este un punct fierbinte al biodiversităţii.

„Sperăm că descoperirea acestei plante carnivore unice ar putea ajuta la protejarea pădurilor tropicale din Borneo, în special la prevenirea sau cel puţin la încetinirea transformării pădurilor virgine în plantaţii de palmieri de ulei”, a declarat Wewin Tjiasmanto de la grupul indonezian de conservare Yayasan Konservasi Biota Lahan Basah din Surabaya, care a ajutat la descoperirea noii specii. Cercetarea a fost publicată în revista PhytoKey

×
x close