Un potop de proporţii mitologice a acoperit sub ape o mare parte din China în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, descoperire care susţine vechea şi controversata teorie cu privire la apariţia Dinastiei Xia ca primul stat unitar chinez, conform descoperirilor realizate de o echipă de cercetători coordonaţi de Wu Qianlong, un fost specialist în seismologie de la Universitatea din Beijing, se precizează într-un studiu publicat în ultimul număr al revistei Science, transmite ABC News, conform Agerpres.
Un mare potop, produs în zorii civilizaţiei chineze, a măturat în calea sa numeroase aşezări, apele, conform legendelor, crescând atât de mult încât au acoperit dealuri şi chiar munţi, ajungând până la porţile Paradisului.
Abia când înţeleptul Yu a reuşit să îmblânzească apele construind un sistem de canale şi diguri, el a primit dreptul de a-i conduce pe oameni, devenind regele care a întemeiat prima dinastie chineză, Xia.
Însă până în prezent oamenii de ştiinţă nu au putut confirma faptul că acest potop sau Yu sau chiar Dinastia Xia ar fi existat în afara povestirilor şi miturilor fondatoare transmise din generaţie în generaţie cale de mii de ani.
Apelând la datarea cu carbon a unor mostre de sol şi oseminte descoperite de-a lungul malurilor Râului Galben, echipa coordonată de Wu a ajuns la concluzia că un cutremur a declanşat o uriaşă alunecare de teren care a stopat cursul râului, asemenea unui baraj, în anul 1920 î.Hr.