Antena 3 CNN Life Știinţă Polul Nord s-ar putea deplasa cu 27 de metri spre vest până la finalul secolului, iar axa de rotație a pământului s-ar putea schimba

Polul Nord s-ar putea deplasa cu 27 de metri spre vest până la finalul secolului, iar axa de rotație a pământului s-ar putea schimba

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 07:30 12 Apr 2025 Modificat la 11:12 12 Apr 2025
urs polar pe o bucata de gheata la polul nord
Cauza principală a acestei deplasări o reprezintă topirea accelerată a calotelor glaciare din Groenlanda și Antarctica. Foto: Getty Images

Pe măsură ce schimbările climatice accelerează topirea calotelor glaciare și a ghețarilor, distribuția masei de apă pe glob se modifică semnificativ — un proces care ar putea duce chiar la deplasarea axei de rotație a Pământului, potrivit unui nou studiu publicat în revista Geophysical Research Letters, citat de Live Science

Cercetătorii de la ETH Zurich au analizat mișcările polilor geografici între 1900 și 2018 și au folosit modele de proiecție pentru topirea gheții pentru a estima cum ar putea evolua aceste mișcări până la sfârșitul secolului. Concluzia: polii Nord și Sud ai Pământului ar putea să se deplaseze cu până la 27 de metri până în anul 2100, în cel mai pesimist scenariu de emisii de gaze cu efect de seră.

„Acest efect depășește chiar și influența ajustării izostatice glaciare – ridicarea lentă a scoarței terestre după topirea gheții din ultima eră glaciară,” a declarat Mostafa Kiani Shahvandi, coautor al studiului și cercetător în geostiințe la Universitatea din Viena.

Această schimbare ar putea avea consecințe practice serioase

Cauza principală a acestei deplasări o reprezintă topirea accelerată a calotelor glaciare din Groenlanda și Antarctica, urmată de retragerea ghețarilor montani. Pe măsură ce aceste mase de gheață dispar, apa ajunge în oceane și redistribuie masa planetei, provocând o ușoară „clătinare” a axei de rotație a Pământului — asemănătoare unei titirez care se înclină.

Această schimbare nu este doar o curiozitate științifică: ar putea avea consecințe practice serioase. Sistemele de navigație prin satelit și de ghidare spațială se bazează pe axa de rotație a Pământului ca punct de referință. O deplasare a axei poate complica localizarea precisă a sateliților sau a navelor spațiale.

Studiul sugerează, de asemenea, că influența activităților umane asupra deplasării polilor geografici este comparabilă sau chiar mai mare decât efectele naturale de după erele glaciare.

Pentru viitor, cercetătorii plănuiesc să analizeze și date paleoclimatice, pentru a înțelege cât de mult s-au deplasat polii în perioadele anterioare de schimbări climatice naturale. Acest lucru ar putea oferi o perspectivă mai clară asupra dimensiunii reale a impactului uman asupra axei planetei noastre.

×
x close