Vești bune pentru băutorii de vin: Organizația Internațională a Viilor și Vinurilor (International Organisation of Vine and Wine - OIV) a anunțat că plantațiile de viță de vie vor rezista, cel puțin pe termen scurt și mediu, încălzirii globale, conform unui material publicat de
Reuters şi citat de
Agerpres.
Cultivatorii au început deja, în unele regiuni ale globului, să recolteze mai devreme viile și să cultive unele soiuri de struguri mai rezistente la capriciile vremii, iar producătorii de vin au trecut la noi procese de vinificație pentru a face față schimbărilor climatice, decizii care au dat rezultate și care plasează viitorul industriei vinurilor în afara grijilor imediate legate de modificările de climă.
"Producătorii de vin din întreaga lume s-au adaptat schimbărilor iar planta de viță de vie în sine are o capacitate de adaptare pe care nu o regăsim la nicio altă plantă", a declarat pentru Reuters directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand.
El a oferit exemplul insulei Lanzarote din arhipelagul Canarelor, unde vița de vie crește direct din lavă și își obține cea mai mare parte din necesarul de apă din roua de peste noapte. În China, mai mult de 80% din producția de struguri este localizată în regiuni în care temperaturile pot scădea dincolo de -30 de grade Celsius în timpul iernii. Cultivatorii acoperă viile pentru a le proteja de îngheț, până la venirea primăverii.
Alți producători de vin apelează la alte modalități de vinificație. Spre exemplu Treasury Wine Estates Ltd, din Australia, testează o tehnologie pentru irigarea subterană a viilor și își mărește capacitatea de fermentare a strugurilor pentru a combate impactul schimbărilor climatice.
"Te poți adapta la schimbările climatice sau poți să reacționezi în consecință. Dispui de timp de reacție dar trebuie să știi ce se întâmplă", declara Stuart McNab, reprezentant al Treasury Wine Estates Ltd. la Summitul Reuters Global Climate Change de acum un an.