Antena 3 CNN Life Știinţă Planeta Marte, zguduită de cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în afara Pământului

Planeta Marte, zguduită de cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în afara Pământului

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 16:45 11 Mai 2022 Modificat la 16:45 11 Mai 2022
robotul?InSight al NASA
Planeta Marte, zguduită de cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în afara Pământului Sursa foto: NASA

Cutremurul, detectat de robotul InSight al NASA, a depășit precedentul record, un cutremur cu magnitudinea de 4,2, care a avut loc în august 2021.

”Echipa și partenerii NASA InSight tocmai au primit date preliminare de la Marte despre ceea ce se crede a fi cea mai mare activitate seismică înregistrată vreodată pe o altă planetă!”, au transmis specialiștii.

”Estimare preliminară: eveniment de magnitudine 5. Trebuie să aveți răbdare în timp ce echipele analizează datele,” a scis pe Twitter administratorul asociat al NASA pentru Știință, Thomas Zurbuchen.

În termenii Pământului, un cutremur cu magnitudinea 5 nu este unul foarte marii. Pe planeta noastră, astfel de cutremure au loc de aproximativ 500.000 de ori pe an și rareori cauzează pagube grave. 

Marte, totuși, este mult mai pașnică din punct de vedere tectonic, iar magnitudinea 5 este un cutremur la fel de puternic pe cât sperau oamenii de știință când l-au trimis pe InSight pe Planeta Roșie, în 2018.

”De când ne-am pus seismometrul jos în decembrie 2018, l-am așteptat pe „cel mare”. Acest cutremur va oferi cu siguranță o vedere asupra planetei ca niciun altul”, a declarat Bruce Banerdt, cercetător principal al proiectului InSight la Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA din California, care conduce misiunea, într-un comunicat. 

Specialiștii știu până în prezent foarte puține despre cutremurul care a doborât recordul și trebuie să analizeze datele pentru a determina locația și sursa acestuia.

InSight a aterizat pe 26 noiembrie 2018 în Elysium Planitia, o câmpie întinsă aflată aproape de ecuatorul planetei, și este echipat cu un seismometru extrem de sensibil, construit de agenția spațială franceză CNES. Instrumentul permite geologilor să privească de la distanță în interiorul planetei prin detectarea și analiza undelor seismice care trec prin straturile geologice.

Comparând ceea ce văd pe Planeta Roșie cu ceea ce știu despre comportamentul undelor seismice pe Pământ, geologii pot determina adâncimea și compoziția acestor straturi: scoarța, mantaua și miezul. În cele aproape 1.300 de zile petrecute pe Marte, InSight a detectat peste 1.313 cutremure. 

×
x close