Antena 3 CNN Life Știinţă Planeta care NU ar fi trebuit să EXISTE. Are 11 MILIARDE de ani şi este un "Pământ uriaş"

Planeta care NU ar fi trebuit să EXISTE. Are 11 MILIARDE de ani şi este un "Pământ uriaş"

O.P.
1 minut de citit Publicat la 08:56 04 Iun 2014 Modificat la 08:56 04 Iun 2014
kepler-10c.jpg
Oamenii de ştiinţă au prezentat în cadrul întâlnirii Societăţii Americane de Astronomie,a la Boston, noile descoperiri în domeniu. Astfel, ei au anunţat două noi clase de exoplanete, necunoscute până acum: piticele gazoase şi Mega-Pământul.

În mod evident, cea mai interesantă descoperire prezentată este cea a Mega-Pământului, o exoplanetă despre care astronomii credeau că este imposibil să existe. Este vorba de exoplaneta Kelper-10c, care are un diametru de 2,3 ori mai mare ca Terra, dar este de 17 ori mai grea.

Noile date despre această planetă, care a fost identificată de telescopul spaţial Kepler, au fost obţinute de astronomii de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithonian, care au folosit un telescop din Insulele Canare pentru a studia masa ei. Kelper-10c, care orbitează o stea similară Soarelui, se află la 560 de ani-lumină distanţă.



Exoplaneta este foarte asemănătoare cu Pământul, având probabil o compoziţie similară, dar este mult mai grea. Până acum, astronomii erau siguri că planetele care au o masă aşa de mare trebuie să fie uriaşe gazoase precum Jupiter, nu planete solide, formate din rocă.

Ei nu credeau în existenţa unui astfel de "monstru teluric", deoarece, cu cât planeta este mai mare, cu atât forţa ei de atracţie gravitaţională o face să adune în jurul ei nu doar materiale solide, ci mai ales cantităţi mari de hidrogen, transformând-o astfel într-o planetă uriaşă gazoasă, precum Jupiter.

×
x close