Antena 3 CNN Life Știinţă Plămâni crescuţi în laborator, în Texas. Medici: "Vom scurta timpul în care oamenii vor aştepta un transplant de organe"

Plămâni crescuţi în laborator, în Texas. Medici: "Vom scurta timpul în care oamenii vor aştepta un transplant de organe"

1 minut de citit Publicat la 15:03 14 Feb 2014 Modificat la 15:03 14 Feb 2014
Plămâni crescuţi în laborator, în Texas. Medici: "Vom scurta timpul în care oamenii vor aştepta un transplant de organe"
Cercetătorii de la o universitate din Texas au reuşit să obţină primii plămâni crescuţi în laborator. Este una dintre cele mai importante realizări ale medicinei contemporane, spun oamenii de ştiinţă. Primii plămâni crescuţi în laborator vor fi gata pentru transplant anul viitor.

Oamenii de ştiinţă din Texas au muncit câteva luni ca să creeze primii plămâni crescuţi în laborator. Organele artificiale reprezintă cea mai importantă descoperire medicală a secolului, spun medicii americani.

"Cea mai bună parte este că vom scurta timpul în care oamenii vor aştepta pentru un transplant de organe", a afirmat medicul american Juaquin Cortinella.

Experimentul a pornit de la un plămân bolnav, care nu a mai putut fi folosit la un transplant.

"Am luat toate celulele şi materialul organic din el, şi am lasat doar scheletul, adică părţile din plămân care nu au celule. Apoi am adăugat celule de la alt plămân care nu a putut fi folosit pentru transplant dar care avea încă celule vii", a spus Joan Nichols, un alt medic care a participat la acest experiment.

Din cauza lipsei de fonduri, oamenii de ştiinţă au fost nevoiţi să improvizeze pentru a perfecţiona metoda de creştere a organelor vii.

"El a fost cel care s-a dus acasă şi a construit, nu glumesc, folosind un acvariu cumpărat de la magazinul de animale, a contruit prima piesă a echipamentului", a mai spus Joan Nichols.

Cel mai probabil, plămânii din laborator vor fi testaţi pe un animal la sfârşitul anului, au anunţat cercetătorii americani.

×
Etichete: transplant
x close