Antena 3 CNN Life Știinţă Pisicile înțeleg cuvintele mai bine decât bebelușii. Un nou studiu arată cum recunosc felinele limbajul uman

Pisicile înțeleg cuvintele mai bine decât bebelușii. Un nou studiu arată cum recunosc felinele limbajul uman

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 12:33 07 Noi 2024 Modificat la 12:33 07 Noi 2024
pisica langa bebelus uman
Pisicile au performanțe mai bune decât copiii mici la înțelegerea limbajului. Sursa foto: Getty Images

Pisicile au performanțe mai bune decât copiii mici la înțelegerea limbajului. O cercetare, publicată la 4 octombrie în revista Scientific Reports, a arătat că pisicile formează asocieri între imagini și cuvinte de aproximativ patru ori mai repede decât o fac bebelușii umani.

Limbajul este cel mai important instrument pe care oamenii îl folosesc pentru a comunica. Dar capacitatea de a înțelege vorbirea nu este exclusivă pentru Homo sapiens. Unele maimuțe asociază cuvintele vorbite cu simboluri scrise sau imagini, în timp ce papagalii gri africani pot înțelege și răspunde la instrucțiuni vorbite. Câinii, între timp, au fost dresați să înțeleagă și să răspundă la un vocabular simplu.

Cu toate acestea, știm mult mai puține despre celălalt companion important al oamenilor, pisicile.

„Pisicile pot recunoaște cu siguranță sunetul cuvintelor provenite de la oameni și tot mai multe studii demonstrează că pisicile se bazează pe interacțiunea cu oamenii în rezolvarea problemelor”, a declarat Dr. Carlo Siracusa, behaviorist veterinar la Universitatea din Pennsylvania, pentru Live Science.

Cercetările din ultimii cinci ani au arătat că pisicile pot recunoaște nu numai numele lor, ci și pe cele ale oamenilor și animalelor familiare. Dar pot ele să asocieze cuvinte și obiecte în plan general?

„A fost drăguț să văd cât de serios au participat pisicile la experiment”

Pentru a testa această teorie, Saho Takagi și echipa sa de la Universitatea Azabu din Japonia au oferit unui număr de 31 de pisici adulte un joc de cuvinte simplu, utilizat pentru a investiga aceeași capacitate la bebeluși. Pisicilor li s-au arătat două clipuri de desene animate de nouă secunde cu înregistrări ale stăpânilor lor care repetau un cuvânt inventat peste fiecare imagine. Secvența de clipuri - un soare roșu etichetat „paramo” și un unicorn albastru cu cuvântul „keraru” - a fost repetată până când pisicile au părut să se plictisească și au acordat cu 50% mai puțină atenție ecranului.

După o scurtă pauză, clipurile de imagini au fost repetate, dar de data aceasta, jumătate dintre perechi au fost inversate. Clipurile schimbate au derutat vizibil pisicile, înregistrările cu „paramo” alături de unicorn și „keraru” alături de soare menținând interesul felinelor în medie cu 15% mai mult. Faptul că pisicile au observat această schimbare și au fost clar nedumerite de ea este o dovadă bună că au format o legătură între cuvinte și imagini, au scris Takagi și colegii săi în studiu.

„Unele pisici chiar se uitau la ecran cu pupilele dilatate în timpul condiției „comutat””, a declarat Takagi pentru revista Science. „A fost drăguț să văd cât de serios au participat la experiment”.

Pisicile asociază mai repede cuvintele și imaginile decât bebelușii

Experimentul a arătat că pisicile au fost capabile să învețe combinațiile din doar două expuneri de nouă secunde - semnificativ mai repede decât copiii mici, care au nevoie de cel puțin patru încercări de 20 de secunde.

Cu toate acestea, aceste comparații nu ar trebui suprainterpretate. „Comparați un animal adult cu un animal imatur dintr-o specie diferită”, a declarat Siracusa pentru Live Science. „În plus, noi, oamenii, interpretăm comportamentul unei specii complet diferite. Atunci când interpretăm comportamentul copiilor, interpretăm comportamentul aceleiași specii, pe care suntem programați de selecția naturală să o percepem într-un mod înnăscut.”

Comparația cu alte specii domestice, cum ar fi câinii, este probabil mai utilă, a spus Siracusa. Dar este în continuare vital să se ia în considerare diferențele evolutive cheie, a adăugat el. Siracusa a declarat că echipa de cercetare a dezvoltat o metodă rezonabilă și eficientă de a studia problema, în special având în vedere dificultatea de a studia pisicile.

Cu toate acestea, prin însăși natura lor, studiile cognitive au limitări pe care este important să le avem în vedere atunci când interpretăm rezultatele. „Un anumit număr de pisici trebuie să fie excluse, deci există deja o părtinire - nu o vină a cercetării”, a spus el.

În ciuda limitărilor sale, studiul arată că pisicile sunt capabile să formeze asociații imagine-cuvânt, a scris echipa în lucrare, deși rămâne un mister dacă aceasta este o capacitate înnăscută sau un produs al domesticirii.

×
Parteneri
x close