Antena 3 CNN Life Știinţă Pielea de rechin a inspirat cercetătorii să inventeze un material inovator folosit la avioane şi la costumele de baie

Pielea de rechin a inspirat cercetătorii să inventeze un material inovator folosit la avioane şi la costumele de baie

N.B.
1 minut de citit Publicat la 12:00 29 Sep 2024 Modificat la 09:04 30 Sep 2024
rechini care inoata
Pielea de rechin a inspirat cercetătorii să creeze un material care aplicat pe fuselajul aeronavelor și pe motoare reduce rezistența și optimizează consumul de combustibil. Sursa foto: Getty images

Pielea de rechin a inspirat cercetătorii să creeze un material care aplicat pe fuselajul aeronavelor și pe motoare reduce rezistența și optimizează consumul de combustibil. 

Rechinii sunt printre cei mai eficienți înotători din oceane, datorită pielii lor unice, caracterizate prin denticuli dermici, structuri asemănătoare unor solzi mici dispuşi în rânduri de-a lungul corpului. Acești denticuli, care măsoară câțiva micrometri, au o formă de V şi creste de-a lungul suprafeței lor. Dispunerea lor reduce frecarea și creează un flux de apă mai eficient, permițând rechinilor să se miște rapid. Acest principiu din natură a inspirat dezvoltarea unei tehnologii inovatoare, create de Lufthansa Technik și BASF, pentru a îmbunătăți eficiența aeronavelor și a reduce emisiile de CO₂.

Conform Corriere della Sera pelicula realizată după această metodă, numită AeroShark, imită microstructura pielii de rechin, aplicată pe fuselajul aeronavei și pe motoare pentru a reduce rezistența și a optimiza consumul de combustibil. Avioanele Boeing 777F de la Lufthansa Cargo, echipate cu această peliculă, înregistrează economii de combustibil de peste 1%, adică aproximativ 3.700 de tone de kerosen și 11.700 de tone de CO₂ economisite în fiecare an.
Invenţia a fost folosită şi la înot, de exemplu costumele de baie din seria Speedo Fastskin, care imită pielea de rechin pentru a reduce frecarea, au fost atât de eficiente încât Federația Internațională de Natație le-a interzis în 2010 pentru a păstra corectitudinea competiției.

Dezvoltarea de noi tehnologii pornind de la procese naturale se numește biomimetism, este vorba despre studierea naturii pentru a se inspira și a crea noi tehnologii. Practic, te uiți la animale, plante sau alte elemente naturale și cauți modalități de a le copia soluțiile la probleme specifice. Natura a dezvoltat aceste soluții de-a lungul a milioane de ani de evoluție. 

Biomimetismul este o disciplină care are origini străvechi, un exemplu istoric de biomimetism datează din studiile lui Leonardo da Vinci, care a observat cu atenție zborul păsărilor pentru a înțelege cum să le reproducă mișcările și structura aripilor şi a inventat astfel primele aparate de zbor.

×
Parteneri
x close