Antena 3 CNN Life Știinţă Phobos, misterioasa lună care se va prăbuși pe Marte. Noi imagini surprinse de NASA

Phobos, misterioasa lună care se va prăbuși pe Marte. Noi imagini surprinse de NASA

Phobos, misterioasa lună care se va prăbuși pe Marte. Noi imagini surprinse de NASA
Planeta Marte are doi sateliți naturali. Foto: Hepta
de Robert Kiss    |    30 Iun 2024   •   10:00

Luna Phobos, cu aspect de cartof, a cărei soartă este să se prăbușească pe suprafața planetei Marte, a fost surprinsă în noi imagini de Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA. Imaginea „cartoful spațial” a fost distribuită recent pe rețelele sociale ale agenției spațiale, scrie Live Science.

NASA a publicat o fotografie uimitoare a unui „cartof spațial” pe rețelele sociale, care este de fapt Phobos, luna marțiană care este blocată pe un curs lent de coliziune cu Planeta Roșie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NASA (@nasa)

Agenția spațială a fotografiat satelitul natural folosind camera High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) de la bordul Mars Reconnaissance Orbiter al NASA, care studiază Planeta Roșie de când a ajuns pe orbita sa în 2006.

Phobos, numit după zeul grec al fricii, este de aproximativ 157 de ori mai mic decât Luna Pământului și este unul dintre cei doi sateliți naturali ai lui Marte, alături de Deimos, fratele lui Phobos în mitologia greacă, care are o dimensiune de doar 6 kilometri.

Oamenii de știință cred că cele două luni au fost prinse în orbita lui Marte de câmpul gravitațional al planetei. O analiză recentă a a suprafeței stâncoase, dar foarte reflectorizante a lui Phobos, a sugerat că luna a fost odată o cometă și provine din centura de asteroizi situată între Planeta Roșie și Jupiter.

Orbitele celor două luni sunt instabile, iar oamenii de știință prevăd că, în zeci de milioane de ani, Deimos se va învârti în spațiu, în timp ce Phobos fie se va rupe, fie se va lovi de suprafața marțiană.

Cu toate acestea, cu Phobos în derivă cu doar 2 metri mai aproape de Marte la fiecare sută de ani, este puțin probabil ca cartoful spațial să cadă pe planetă în urmtării 50 de milioane de ani, potrivit NASA.

Asta ne lasă timp suficient să studiem și să admirăm corpul ceresc, ale cărui trăsături caracteristice includ dungi de gheață albă și Craterul Stickney - o suprafață de 10 kilometri numită după Chloe Angeline Stickney Hall, soția lui Asaph Hall, cele care a descoperit cele două luni ale planetei Marte în 1877.

×
Subiecte în articol: phobos Marte planeta marte Luna NASA
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Donald Trump primește imunitate parțială pentru insurecția asupra Capitoliului
x close