Antena 3 CNN Life Știinţă Perseidele și aurora boreală au făcut spectacol pe cer pentru a doua noapte la rând. Imagini inedite din mai multe zone ale țării

Perseidele și aurora boreală au făcut spectacol pe cer pentru a doua noapte la rând. Imagini inedite din mai multe zone ale țării

aurora boreala si perseide
Pentru a doua noapte la rând, Perseidele și aurora boreală au făcut spectacol pe cerul României. FOTO: Facebook/ Meteoplus
de Bianca Chirilă    |    13 Aug 2024   •   10:40

Pentru a doua noapte la rând, Perseidele și aurora boreală au făcut spectacol pe cerul României. Potrivit oamenilor de știință, ploaia de stele a coincis cu o furtună solară intensă, care a dus la apariția acestui fenomen. 

Pentru a doua noapte la rând românii din mai multe zone ale țării au putut admira atât Perseidele, cât și aurora boreală.

Perseidele sunt active între 14 iulie și 1 septembrie 2024, iar „stelele căzătoare” pot fi văzute în fiecare noapte, însă nu cu aceeași frecvență ca în aceste zile.

Cum se formează Perseidele

Stelele căzătoare sunt cauzate de meteoroizi. Pe măsură ce aceste particule minuscule intră în atmosfera Pământului, se încălzesc și se vaporizează, eliberând energie vizibilă ca dungi de lumină pe cerul nopții.

Perseidele se deplasează cu o viteză de 60 de kilometri pe secundă (37 de mile pe secundă) și, de obicei, sunt vizibile între 50 și 75 în fiecare oră în timpul nopții de vârf. Asta înseamnă aproximativ una pe minut, deși va trebui să vă aflați cât mai departe posibil de poluarea luminoasă pentru a vedea un număr impresionant de stele căzătoare.

Pământul, lovit de o furtună geomagnetică intensă

De asemenea, Pământul a fost lovit luni de o furtună geomagnetică intensă.

Această nouă furtună solară a fost provocată de ejecţii de masă coronală (CME), explozii de particule ce părăsesc Soarele. Atunci când aceste particule ajung pe Pământ, ele perturbă câmpul magnetic al acestuia.

Furtunile geomagnetice pot avea, însă, şi efecte nedorite. Spre exemplu, ele pot afecta comunicaţiile de înaltă frecvenţă, pot perturba sateliţii şi pot provoca supraîncărcări ale reţelelor electrice. Operatorii infrastructurilor sensibile au fost notificaţi să pună în aplicare măsuri pentru a limita aceste efecte, a indicat NOAA.

În luna mai, planeta s-a confruntat cu cele mai puternice furtuni geomagnetice înregistrate în ultimii 20 de ani. Acestea au condus la apariţia de aurore boreale pe cerul nopţii, în special în Statele Unite, Europa şi Australia, la latitudini mult mai joase decât de obicei.

Acest tip de eveniment a devenit mai frecvent în ultima perioadă, Soarele aflându-se în prezent aproape de vârful activităţii sale, într-un ciclu care se repetă o dată la 11 ani. 

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close