Antena 3 CNN Life Știinţă „Pământul bulgărelui de zăpadă”. Un grup de insule din Scoția ar putea rezolva unul dintre cele mai mari mistere ale planetei noastre

„Pământul bulgărelui de zăpadă”. Un grup de insule din Scoția ar putea rezolva unul dintre cele mai mari mistere ale planetei noastre

pamantul inghetat
Insulele Garvellachs conțin indicii importante despre cea mai mare eră glaciară în care a intrat Pământul. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    16 Aug 2024   •   09:16

Un grup de insule de pe coasta de Vest a Scoției ar putea ajuta la rezolvarea unuia dintre cele mai mari mistere ale planetei noastre, spun oamenii de știință. Insulele Garvellachs conțin indicii importante despre cea mai mare eră glaciară în care a intrat Pământul, transmite BBC.

Insulele Garvellachs de pe coasta de vest a Scoției conțin indicii importante despre cea mai mare eră glaciară în care a intrat Pământului, în urmă cu aproximativ 720 de milioane de ani, au descoperit cercetătorii.

Marele îngheț, care a acoperit aproape tot globul în două faze timp de 80 de milioane de ani, este cunoscut sub numele de „Pământul bulgărelui de zăpadă”.

Indiciile ascunse în stânci despre îngheț au fost șterse peste tot, cu excepția Garvellach. Cercetătorii speră că insulele ne vor spune de ce Pământul a intrat în această eră glaciară atât de mult timp și de ce a fost necesar ca viața complexă să apară.

Straturile de rocă pot fi considerate pagini ale unei cărți de istorie, spun experții, fiecare strat conținând detalii despre starea Pământului în trecutul îndepărtat.

Acum, un nou studiu realizat de cercetătorii de la University College din Londra a dezvăluit că Insulele Garvellachs au scăpat cumva nevătămate, stâncile de acolo nefiind erodate. Acesta poate fi singurul loc de pe Pământ care conține informații importante și detaliate despre modul în care Pământul a intrat într-una dintre cele mai catastrofale perioade din istoria sa, precum și despre ceea ce a urmat după ce Terra s-a dezghețat, cu sute de milioane de ani în urmă.

Pe atunci, Scoția era într-un loc complet diferit, deoarece continentele s-au mutat de-a lungul timpului. Era la sud de ecuatorul Pământului și avea un climat tropical, până când ea și restul planetei au fost înghițite de gheață.

„Surprindem acel moment de intrare într-o eră glaciară în Scoția care lipsește în toate celelalte locuri din lume. Milioane de dovezi despre ani critici lipsesc în alte locuri din cauza eroziunii glaciare, dar totul este acolo, în straturile de rocă din Garvellachs”, a declarat profesorul Graham Shields de la University College London, care a condus cercetarea.

Aceste insule sunt nelocuite. Doar o echipă de oameni de știință lucrează în clădirea solitară a insulei principale, deși există și ruinele unei mănăstiri celtice din secolul al VI-lea.

Noua descoperire a fost făcută de unul dintre doctoranzii profesorului Shield, Elias Rugen. Rezultatele au fost publicate în Journal of the Geological Society of London. 

×
Subiecte în articol: era glaciara studiu cercetatori Terra
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close