Antena 3 CNN Life Știinţă Paleontologii au descoperit fosilele unui dinozaur rar în Deșertul Gobi

Paleontologii au descoperit fosilele unui dinozaur rar în Deșertul Gobi

A.O.
1 minut de citit Publicat la 19:16 25 Mar 2025 Modificat la 19:16 25 Mar 2025
dinozauri
Dinozaurii au dominat mult timp ecosistemele terestre, cu o multitudine de forme. FOTO: Getty Images

O specie rară de dinozauri cu două gheare a fost descoperită de oamenii de știință în Deșertul Gobi din Mongolia, relatează BBC. Numiți „Duonychus tsogtbaatari”, specia este unică printre un grup de dinozauri cunoscuți sub numele de „Therizinosaurs”, care stăteau pe picioarele din spate și de regulă aveau trei gheare. Fosilele descoperite aparțin unui dinozaur de înălțime medie care a cântărit undeva la 260 de kilograme cu milioane de ani în urmă. 

Paleontologii cred că ghearele lungi și curbate și capacitatea de a le îndoi ale speciei le-au ajutat să prindă mai bine vegetația din jur. 

Lungi de aproape 30 de centimetri, ghearele sunt mai mari decât osul care le susține, a mai arătat studiul. Pe lângă faptul că erau folosite la prinderea hranei, ghearele au mai fost folosite, speculează oamenii de știință, și la săpat și ca arme. Specimenul descoperit era, de asemenea, acoperit cu un înveliș de keratină, un element care acoperă ghearele similar unghiilor umane, și contribuie la apărare, mișcare și la prinderea prăzii. 

Specimenul descoperit în Deșertul Gobi datează din perioada cretacică târzie, între 100,5 și 66 de milioane de ani în urmă. 

„Therizinosaurs” au fost un grup de dinozauri teropozi ierbivori și omnivori care au trăit în Asia și America de Nord în perioada cretacică, care a început în urmă cu 145 de milioane de ani și s-a încheiat acum 66 de milioane de ani. 

UNESCO a numit Deșertul Gobi drept cel mai mare rezervor de fosile de dinozauri din lume.  Regiunea este în mod special o sursă importantă de fosile din perioada cretacică târzie, care este ultima din cele trei ere ale dinozaurului, reprezentând ultima fază din evoluția acestor creaturi masive. 

 

×
x close