Antena 3 CNN Life Știinţă Oul sau găina? Un studiu publicat în revista „Nature” rezolvă antica dilemă

Oul sau găina? Un studiu publicat în revista „Nature” rezolvă antica dilemă

N.B.
1 minut de citit Publicat la 15:39 11 Noi 2024 Modificat la 15:46 11 Noi 2024
oul sau gaina profimedia
Potrivit științei, de fapt, oul este cel care are dreptul de naștere. Foto: Profimedia

Cine a fost mai întâi, oul sau găina? Celebra întrebare, punctul de sprijin al paradoxului cu același nume asupra căruia Aristotel și Plutarh au argumentat deja în vremuri străvechi, are în sfârșit un răspuns. Pentru a-l găsi, cercetătorii de la Universitatea de la Geneva au trebuit să se întoarcă cu miliarde de ani înapoi.

Cercetătorii au găsit instrucțiunile necesare pentru a forma un embrion în codul genetic al unui organism antic.

Potrivit științei, de fapt, oul este cel care s-a născut mai întâi. Soluția este sugerată de un organism unicelular străvechi care a apărut pe Pământ în urmă cu peste un miliard de ani, deci cu mult înaintea animalelor şi care avea deja în codul său genetic instrucțiunile necesare formării unui organism multicelular foarte asemănător cu primele etape ale embrionului. Descoperirea este publicată în revista Nature de către grupul de cercetare de la Universitatea din Geneva condus de biologul Omaya Dudin.


Momentul de cotitură, după cum explică studiul publicat în revista Nature citată de La Repubblica, este legat de analizele efectuate asupra Chromosphaera perkinsii, un organism unicelular care a apărut pe Pământ în vremuri foarte îndepărtate, cu mult înaintea animalelor. 

Această ființă vie primordială avea deja, în codul său genetic, instrucțiunile necesare formării unui organism multicelular foarte asemănător cu stadiile incipiente ale embrionului. Pur și simplu, "rețeta" pentru formarea unui ou există de miliarde de ani, găina, însă, este o creatură mult mai recentă.

Organismul multicelular a fost descoperit în 2017 în sedimentele marine din Insulele Hawaii și a fost imediat considerat valoros pentru a analiza mecanismele care au permis trecerea de la organisme unicelulare la cele multicelulare. Echipa de cercetare de la universitatea elvețiană, condusă de biologul Omaya Dudin, a descoperit că atunci când Chromosphaera perkinsii atinge dimensiunea maximă, se oprește din creștere și începe să se divizeze, formând o colonie multicelulară care include cel puțin două tipuri diferite de celule. Acest grup celular are o asemănare extraordinară cu stadiile incipiente ale embrionilor de animale, atât în ​​ceea ce privește structura 3D, cât și activitatea genelor.

×
x close