Orbita Pământului este plină de deșeuri. Oamenii de știință avertizează că din această cauză sateliții și astronauții sunt în pericol, adăugând, de asemenea, că în fiecare zi sunt emise aproximativ 1.000 de avertismente de coliziune, transmite Business Insider.
În fiecare zi sunt emise aproximativ 1.000 de avertismente de coliziune spațială pe zi. Experții se tem că resturile vor provoca o „reacție în lanț de neoprit”, care va întrerupe viitoarele lansări de rachete.
„Vorbim despre sateliții care nu mai funcționează, resturi de rachete și lucruri de genul acesta care au fost lăsate pe orbită”, a declarat fizicianul Thomas Berger.
În afară de aceste obiecte, există alte milioane de bucăți de resturi pe orbită care călătoresc mai repede decât un glonț, iar astfel crește riscul de coliziuni spațiale, care sunt periculoase pentru astronauți și sateliți.
Când obiectele spațiale se ciocnesc, ele aruncă resturi în mai multe direcții, creând o nouă zonă de deșeuri periculoase pe orbită.
„Ar putea genera o reacție în lanț, o reacție în lanț de neoprit a coliziunilor ulterioare, rezultând în cele din urmă într-un mediu spațial complet ocupat”, a spus Berger.
Operatorii de sateliți răspund adesea la avertismente mutându-și sateliții din cale. SpaceX a declarat în iulie că sateliții săi au efectuat aproape 50.000 de manevre de evitare a coliziunilor doar în prima jumătate a anului.
De asemenea, de mai multe ori pe an, astronauții de pe Stația Spațială Internațională primesc alerte de coliziuni și se pregătesc să evacueze stația, în cazul în care ar fi lovită.
În cel mai rău caz, orbita ar putea deveni atât de aglomerată încât nu ar mai exista spațiu sigur pentru lansări de noi rachete.
Aceasta este o situație pe care experții o numesc sindromul Kessler și „pe care speră să o prevenim”.
Deși rare, coliziuni și explozii majore au avut loc de câteva ori.