Antena 3 CNN Life Știinţă Oamenii de știință au dezvoltat un plasture pentru inimă care ar putea ajuta milioane de pacienți cu insuficiență cardiacă

Oamenii de știință au dezvoltat un plasture pentru inimă care ar putea ajuta milioane de pacienți cu insuficiență cardiacă

R.M.
2 minute de citit Publicat la 12:49 30 Ian 2025 Modificat la 12:49 30 Ian 2025
inima
Cercetătorii au folosit celule prelevate din sângele pacienților, pe care le-au „reprogramat” pentru a deveni celule ale mușchiului inimii / foto: Getty Images

Oamenii de știință au descoperit o metodă inovatoare care ar putea ajuta pacienții cu insuficiență cardiacă: plasturi realizați din celule cardiace crescute în laborator. Un studiu recent arată că această tehnologie ar putea repara inimile afectate și ar oferi o alternativă promițătoare la transplanturi, potrivit The Guardian.

În prezent, peste 64 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de insuficiență cardiacă, o afecțiune în care inima nu mai poate pompa suficient sânge pentru a susține organismul, arată cel mai recent studiu realizat de oamenii de știință și de specialiști în medicină.

Aceasta poate fi cauzată de atacuri de cord, hipertensiune arterială sau alte boli ale inimii. Cum transplanturile de inimă sunt rare, iar dispozitivele artificiale sunt scumpe și riscante, cercetătorii au găsit o alternativă promițătoare: plasturi realizați din celule cardiace crescute în laborator.

Cercetătorii au folosit celule prelevate din sângele pacienților

Pentru a găsi o soluție mai accesibilă, cercetătorii au folosit celule prelevate din sângele pacienților, pe care le-au „reprogramat” pentru a deveni celule ale mușchiului inimii. Aceste celule au fost crescute într-un gel special și transformate în plasturi, care pot fi atașați pe zonele afectate ale inimii.

Testele realizate pe maimuțe au arătat rezultate promițătoare: plasturii au reușit să îngroașe peretele inimii și să îmbunătățească capacitatea acesteia de a pompa sânge.

Spre deosebire de alte metode experimentale, această tehnologie nu a provocat efecte secundare grave, cum ar fi aritmii (bătăi neregulate ale inimii) sau formarea de tumori.

Prof. Ingo Kutschka, coautor al lucrării de la Centrul Medical Universitar Göttingen din Germania, a declarat: „Avem acum la dispoziție, pentru prima dată, un transplant biologic crescut în laborator, care are potențialul de a stabiliza și consolida mușchiul cardiac”, potrivit sursei citate.

Echipa de cercetători afirmă că plasturii reprezintă o evoluție importantă, deoarece injectarea directă a celulelor musculare cardiace în inimă poate duce la dezvoltarea de tumori sau la apariția unei bătăi neregulate a inimii - care poate fi mortală.

Cu toate acestea, plasturii permit administrarea unui număr mult mai mare de celule musculare cardiace, cu o retenție mai mare și, se pare, fără riscul unor astfel de efecte nedorite.

Prof. Wolfram-Hubertus Zimmermann, un alt autor al lucrării de la Centrul Medical Universitar Göttingen, a declarat că mușchiul din plasturi avea caracteristicile unei inimi care avea doar patru până la opt ani.

„Implantăm mușchi tânăr la pacienții cu insuficiență cardiacă”, a spus el.

Deși mai sunt necesare studii pentru a confirma siguranța și eficiența acestui tratament, cercetătorii sunt optimiști și consideră că plasturii cardiaci ar putea deveni, în viitor, un tratament important pentru pacienții cu insuficiență cardiacă severă.

 

×
x close