Antena 3 CNN Life Știinţă Oameni şi porci, două specii tulburător de asemănătoare

Oameni şi porci, două specii tulburător de asemănătoare

S.T.
1 minut de citit Publicat la 17:32 15 Noi 2012 Modificat la 17:32 15 Noi 2012
Oameni şi porci, două specii tulburător de asemănătoare
Foto: imacwallpapers.com
De peste 10.000 de ani, omul şi porcul trăiesc în strânsă relaţie. O analiză a genomului porcului, publicată miercuri în revista Nature, cea mai completă realizată vreodată, dezvăluie noi analogii ale porcului cu omul, confirmând recurgerea la acest animal ca model pentru cercetări biomedicale, scrie belga.be.

Potrivit lui David Milan, şeful departamentului de genetică animală de la Institutul ştiinţific de cercetare agronomică, "articolul este rezultatul unei colaborări internaţionale de peste zece ani".

Cercetătorii au comparat genomul porcului domestic, care se găseşte în gospodării şi ferme, cu cel de la zece rase de mistreţ din Europa şi Asia, iar apoi l-au mai comparat şi cu genomul uman, cel al şoarecelui, câinelui, calului, dar şi cu genomul vacii.

Porcul şi mistreţul au multe puncte comune cu oamenii: ştiu să se adapteze, colonizează teritorii şi adesea îşi strică propriul habitat.

Totodată, porcul este apropiat de om şi din punct de vedere anatomic şi fiziologic şi este deja utilizat pentru îngrijirea medicală a oamenilor, cum ar fi chirurgia cardiacă. Această apropiere recomandă porcul ca pe un bun candidat pentru grefa de organe.

Cercetătorii au identificat la animal un număr de mutaţii implicate în bolile umane, cum ar fi obezitatea, diabetul, Parkinson sau Alzheimer. Prin urmare, porcul ar putea fi un "model bun" pentru studierea acestor boli umane, afirmă cercetătorul Alan Archibald de la Universitatea din Edinburgh.

În ceea ce priveşte creşterea animalelor, analiza genomului porcului ar putea favoriza selecţia unor animale care să dea carne de calitate mai bună, cu costuri mai mici şi cu impact mai redus asupra mediului.

Studiul genelor care determină caracteristicile porcului ar putea permite înţelegerea împrejurărilor în care animalul a fost domesticit de om. Capacitatea lui de a mânca ceea ce omului nu îi place ar putea fi un motiv, arată cercetătorii. Pentru că, deşi porcul are un număr mai mare de gene olfactive decât omul sau alte mamifere, datorită cărora simţul mirosului este mai bun, simţul gustului lasă mult de dorit.

Analiza genomică arată că porcii au mai puţine gene pentru identificarea gustului amar decât oamenii şi că genele implicate în perceperea anumitor gusturi sărate sunt diferite la porc şi la om.

În acest mod,  porcul poate înghiţi alimente foarte sărate sau considerate respingătoare de oameni, mai scrie belga.be.

×
Etichete: porc
x close