Vulcanologii nu îşi explică de ce vulcanul Etna, cel mai activ vulcan din Europa, "scuipă" lavă cu o intensitate extrem de crescută în ultimii ani. Cu toate că este cel mai studiat vulcan din lume, este în acelaşi timp şi cel mai imprevizibil, scriu jurnaliştii de la
Der Spiegel.
De la începutul anului, din luna februarie, Etna a erupt până acum de 13 ori, aruncând în aer, o dată la câteva săptămâni "fântâni arteziene de lavă", mai înalte decât Turnul Eiffel.
Etna are o înălţime de 3.329 metri, de la această înălţime oferind o panoramă spectaculoasă, asupra oraşului sicilian Catania.
"Erupţiile vulcanice din ultimele luni au fost foarte puternice şi neobişnuit de feroce", spune vulcanologul Boris Behncke, unul din mulţii experţi care studiază cu atenţie acest vulcan.
"Astfel de erupţii au mai avut loc, însă niciodată cu o intensitate atât de mare şi într-o perioadă atât de scurtă de timp. Cenuşa cade la distanţe mult mai mari decât în mod normal", a afirmat vulcanologul.
Multe voci spun însă că dacă vulcanul Etna va erupe în adevăratul sens al cuvântului, vulcanologii spun că acum "se joacă", oraşul şicilian va fi şters de pe faţa pământului, iar "Cizma" va avea iremediabil de suferit din această cauză. Mai mult, vor avea loc schimbări climatice fără precedent.
Aceste supoziţii nu sunt împărţite de toţi experţii care studiază acest vulcan.