Antena 3 CNN Life Știinţă O supernovă rară a strălucit pe cerul nopții cu 1.000 de ani în urmă. Acum, astronomii au găsit "steaua zombi" rămasă în urma ei

O supernovă rară a strălucit pe cerul nopții cu 1.000 de ani în urmă. Acum, astronomii au găsit "steaua zombi" rămasă în urma ei

supernova tip lax steaua zombie
Imagine cu SNR 1181, rămășițele unei supernove, acum sute de ani, după fuziunea a două stele. Sursa foto: NASA/ESA/USAF/NSF
de Mia Lungu    |    13 Aug 2024   •   14:14

În anul 1181, o stea muribundă a lăsat o urmă pe cerul nopții, timp de șase luni. Obiectul ceresc a apărut la fel de strălucitor ca Saturn în apropierea constelației Cassiopeia, iar cronicile istorice din China și Japonia l-au înregistrat ca o "stea musafir", potrivit CNN.

Astronomii chinezi foloseau acest termen pentru a desemna un obiect temporar de pe cer, adesea o cometă sau, ca în acest caz, o supernovă - o explozie cataclismică a unei stele la sfârșitul vieții sale.

Obiectul, cunoscut acum sub numele de SN 1181, este unul dintre puținele supernove documentate înainte de inventarea telescoapelor și a nedumerit astronomii timp de secole.

Acum, un nou studiu a descris pentru prima dată SN 1181 în detaliu, prin crearea unui model computerizat al evoluției supernovei, de imediat după apariția exploziei inițiale până în prezent.

Echipa de cercetare a comparat modelul cu observațiile telescopice de arhivă ale nebuloasei sale - norul uriaș de gaz și praf, vizibil până în prezent, care este rămășița evenimentului monumental.

Cercetătorii au declarat că analiza a sugerat cu tărie că SN 1181 aparține unei clase rare de supernove numite Tip Iax, în care explozia termonucleară ar putea fi rezultatul nu uneia, ci a două pitice albe care s-au ciocnit violent, dar nu au reușit să detoneze complet, lăsând în urmă o "stea zombie". 

"Există 20 sau 30 de candidați pentru supernove Tip Iax", a declarat Takatoshi Ko, autorul principal al studiului publicat pe 5 iulie în The Astrophysical Journal. "Dar aceasta este singura pe care o cunoaștem în propria noastră galaxie". Ko este doctorand în astronomie la Universitatea din Tokyo.

Mai mult, studiul a descoperit, de asemenea, că, în mod inexplicabil, vântul stelar de mare viteză, detectat în studiile anterioare, a început să sufle de la suprafața stelei zombie cu doar 20 de ani în urmă, contribuind la aura misterioasă a SN 1181.

"Supernovele Tip Iax constituie aproximativ 20% din supernovele din orice galaxie, inclusiv din Calea noastră Lactee”

Descoperirea mecanismului din spatele acestui eveniment supernova ar putea ajuta astronomii să înțeleagă mai bine viața și moartea stelelor și modul în care acestea contribuie la formarea planetelor, spun experții.

Din punct de vedere istoric, observațiile antice ale supernovelor au fost de o importanță supremă pentru astrofizica modernă, a declarat Bradley Schaefer, profesor emerit de astrofizică și astronomie la Universitatea de Stat din Louisiana, care nu a fost implicat în ultimul studiu.

Schaefer a adăugat că SN 1181 reprezintă una dintre puținele conexiuni fiabile de la supernovă la rămășiță de supernovă. Obiectul este important ca singurul caz posibil pentru obținerea unor observații bune ale evazivului tip Iax.

"S-a realizat că supernovele Tip Iax constituie aproximativ 20% din supernovele din orice galaxie, inclusiv din Calea noastră Lactee, și ar putea forma cea mai mare parte a prafului misterios din Universul timpuriu", a declarat Schaefer într-un e-mail.

În timpul vieții noastre, a adăugat el, astrofizicienii nu vor obține un caz mai bine observat pentru un eveniment de tip Iax, astfel încât cercetătorii ar trebui să depună toate eforturile pentru a înțelege SN 1181.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close