
Agenția Centrală de Știri din Coreea (KCNA) a anunțat descoperirea unei statui a lui Buddha în Coreea de Nord, în urma unor cercetări arheologice desfășurate în localitatea Yakjon-ri, provincia Phyongan de Sud. Investigațiile au fost realizate de Institutul de Arheologie al Academiei de Științe Sociale, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Patrimoniului Cultural, scrie Heritage Daily.
Potrivit surselor oficiale, săpăturile arheologice au dus la descoperirea mai multor artefacte istorice, printre care se numără și o statuie impunătoare a lui Buddha, ce datează din primele decenii ale perioadei Goryeo (918–1392 d.Hr.).
Epoca de aur a budismului
Regatul Goryeo, fondat în anul 918, a unificat Peninsula Coreeană și a condus-o până în 1392, când a fost înlocuit de dinastia Joseon. Cu capitala la Kaesong (în prezent, pe teritoriul Coreei de Nord), Goryeo a fost o perioadă de înflorire a comerțului, artei și culturii, fiind considerată o adevărată epocă de aur a budismului – religie de stat și pilon central în viața politică și spirituală a vremii.
Statuia descoperită la Yakjon-ri are o înălțime de 1,7 metri și îl reprezintă pe Amitābha, unul dintre cei mai venerați Buddha în tradiția Mahayana, figură esențială în budismul est-asiatic. Amitābha este adesea înfățișat alături de doi bodhisattva – Avalokiteśvara (în dreapta) și Mahāsthāmaprāpta (în stânga) – formând ceea ce este cunoscut drept „Triada Amitābha”. Această reprezentare își are originile în arta Gandhara și a devenit proeminentă în cultura vizuală a Chinei, Japoniei și Coreei.
„Analiza poziției mâinilor statuii și a altor elemente iconografice confirmă că este o imagine a lui Amitābha. De asemenea, fragmentele de țiglă descoperite în apropiere au fost datate în prima jumătate a secolului al X-lea, corespunzând începutului epocii Goryeo”, a precizat KCNA.