Oamenii de ştiinţă au descoperit o specie
nouă de broaşte, Limnonectes larvaepartus, care naşte mormoloci vii,
aceasta fiind o caracterisctică unică printre cele 6.455 de specii de broaşte cunoscute în lume.
Potrivit Reuters, noua specie de broaşte a fost descoperită pe insula Sulawesi din Indonezia, în pădurea tropicală indoneziană. Modul în care se reproduc aceste broaşte este unic.
"În cazul celor mai multe specii de broaşte, reproducerea nu poate fi mai diferită de cea umană. Dar în acest caz, ceea ce este cel mai interesant, în mod ironic, este că modul de reproducere este asemănător cu al nostru", a
precizat specialistul în herpetologie Jimmy McGuire
de la Univesit
atea California Berkeley.
De obicei gri sau maronie,
această broască are circa 40 de milimetri lungime şi cântăreşte aproximativ cinci grame. Animalul aparţine grupului asiatic de broaşte cu colţi. Masculii acestei specii au două excrescenţe asemănătoare unor colţi pe mandibulă, pe care îi folosesc când se luptă.
Animalul trăieşte într-un ecosistem tropical, în mici băltoace şi pâraie, iar principalii săi prădători sunt alte specii de broaşte mai mari, şerpii şi păsările care se hrănesc cu amfibieni.
Circa zece specii de broaşte se reproduc folosind fertilizarea internă, potrivit cercetătorului. Toate acestea, mai puţin specia nou descoperită, fie depozitează ouăle fertilizate, fie dau naştere unor pui, practic nişte versiuni în miniatură ale animalului adult, care au trecut prin stadiul de mormoloc pe când erau încă în interiorul oului adăpostit în corpul mamei.
În cazul Limnonectes larvaepartus, nume ce înseamnă "înnotător în mlaştină care naşte larve", femela dă naştere unor mormoloci.
"Este neclar de ce acest mod de reproducere nu este întâlnit mai des în rândul speciilor de broaşte", a spus
cercetătorul. "Subiectul meu favorit când vine vorba despre evoluţia şi diversificarea broaştelor este varietatea uimitoare care apare în ce priveşte modul de reproducere. Broaştele au tot felul de caracteristici interesante", a mai spus McGuire.