Potrivit lui Tom Berger, director al Space Weather Prediction Center din Boulder, Colorado, o furtună solară de o asemenea magnitudine nu a mai fost înregistrată în ultimii ani.
Această explozie solară abia poate fi încadrată în categoria de "explozii extreme", pe scara oamenilor de ştiinţă, dar cum planeta este ferită de cele mai puternice efecte ale sale, explozia a fost catalogată drept "potenţial puternică" pentru momentul în care va ajunge la Terra sub formă de furtună solară.
Cele mai noi calcule bazate pe datele culese de la sateliţi indică faptul că cea mai mare parte a particulelor puternic energizate aruncate în spaţiu de Soare va trece peste Pământ şi va afecta doar regiunile nordice, conform lui Berger. Astfel, este posibil să apară fluctuaţii în reţelele de energie electrică, dar nu vor exista căderi ale acestor reţele. De asemenea, este posibil să se înregistreze şi mici perturbări ale transmisiilor radio, dar nimic major, ne asigură experţii.
"S-a produs o explozie gigantică pe Soare, iar pentru că a fost îndreptată în direcţia Pământului, va ajunge şi la noi măcar o parte din norul de plasmă puternic energizată şi magnetizată care va perturba câmpul magnetic terestru, putând provoca scurte fluctuaţii în reţelele de energie electrică", a susţinut Tom Berger.