Primul test clinic realizat pe pacienţi umani care a vizat o nouă terapie anti-HIV a oferit rezultate promiţătoare şi ar putea să devină în curând un instrument de luptă foarte util împotriva acestui virus periculos, informează
BBC Potrivit unui studiu publicat în revista Nature, injecţiile cu anticorpi cu spectru larg de neutralizare au potenţialul de a face să dispară virusul HIV din sângele pacienţilor.
Metoda a constat în folosirea unor "clone" biologice ale unor proteine imune la HIV, prelevate de la un pacient special, unul dintre puţinii oameni din lume care deţin o imunitate naturală împotriva virusului care declanşează SIDA.
Oamenii de ştiinţă speră că studiile viitoare vor putea să amelioreze tratamentele actuale anti-HIV.
Oamenii îşi construiesc în mod natural o apărare contra acestui virus sintetizând o "armată" de proteine care funcţionează ca nişte arme - anticorpi. Dar, în cele mai multe cazuri, aceştia nu sunt suficient de puternici pentru a învinge virusul.
Cercetătorii dintr-o echipă internaţională de savanţi au reuşit să obţină în laborator copii ale unor anticorpi neobişnuit de puternici, capabili să neutralizeze mai multe tulpini de HIV.
Pacienţii care au primit injecţii acei anticorpi, administraţi în concentraţii mari, au fost capabili să lupte eficient împotriva virusului pe cale naturală, reuşind să împiedice înmulţirea HIV în sângele lor.
Puterea acestei protecţii a variat însă de la caz la caz - la anumiţi pacienţi această protecţie naturală a durat mai mult de o lună.
Dar, întrucât virusul are capacitatea de a suferi foarte repede o serie de mutaţii, în cazul anumitor pacienţi, HIV a reuşit să "păcălească" terapia, modificându-şi foarte repede structura.
Pentru a trece peste acest impediment, oamenii de ştiinţă sugerează faptul că noua terapie ar trebui să fie utilizată în combinaţie cu medicamentele actuale sau cu alţi anticorpi.
"Este un tratament diferit din două puncte de vedere. În primul rând, pentru că provine de la un om - este deja un tratament natural. În al doilea rând, tratamentul nostru oferă pacienţilor posibilitatea de a oferi sistemelor lor imunitare slăbite un veritabil impuls. O parte din acei anticorpi acţionează ca un fel de steag roşu - semnalizează organismului locul în care se ascunde virusul şi îi transmite semnalul de a-l ucide", a explicat Michel Nussenzweig, profesor la Universitatea Rockefeller din New York, coordonatorul acestui studiu.
Oamenii de ştiinţă americani analizează în prezent posibilitatea ca acele injecţii cu anticorpi naturali să fie utilizate cu scopul de a-i ajuta pe oameni să evite boala încă de la început, funcţionând ca un vaccin cu rol protector. Ei au avertizat însă în legătură cu faptul că studiile clinice cu anticorpi umani se află încă în stadii incipiente.