Antena 3 CNN Life Știinţă Nava spațială Europa Clipper a plecat spre Jupiter și va căuta semne de viață pe celebra lună acoperită cu gheață

Nava spațială Europa Clipper a plecat spre Jupiter și va căuta semne de viață pe celebra lună acoperită cu gheață

A.D.
2 minute de citit Publicat la 14:32 14 Oct 2024 Modificat la 19:27 14 Oct 2024
planeta jupiter luna europa
Randare 3D cu planeta Jupiter și luna Europa. Sursa foto: Getty Images

ACTUALIZRE 19:10 NASA a lansat nava spațială Europa Clipper cu destinația Europa, cea mai faimoasă lună înghețată a planetei Jupiter, despre care cercetători suspectează de ani de zile că ar putea să găzduiască forme de viață sub stratul gros de gheață care-i acoperă scoarța. Sub acest strat ar putea să existe un ocean cald.

NASA a lansat nava la ora locală 12:06 de pe Cape Canaveral, în Florida. Europa Clipper va călători miliarde de kilometri pentru a ajune pe satelitul jupiterian, urmând să ajungă la destinație abia în 2030. 

--

Știrea inițială:

În câteva ore, o navă spațială ar trebui să decoleze din Florida în căutarea semnelor de viață extraterestră. Destinația sa este Europa, o lună profund misterioasă care orbitează îndepărtata planetă Jupiter, și care ar avea un ocean de două ori mai mare decât oceanul de pe Terra, prins sub suprafața înghețată.

Nava spațială Europa Clipper va urmări o misiune europeană care a plecat spre Europa anul trecut, dar o va depăși și va ajunge prima, în 2030, iar ceea ce va găsi acolo ar putea schimba ceea ce știm despre viața în sistemul nostru solar, scrie BBC.

Lansarea Europa Clipper a fost amânată în ultimul moment după ce uraganul Milton a explodat Florida în această săptămână.

„Dacă descoperim viața atât de departe de Soare, aceasta ar implica o origine separată a vieții de pe Pământ”, spune Mark Fox-Powell, microbiolog planetar la Open University. „Acest lucru este extrem de semnificativ, pentru că dacă acest lucru se întâmplă de două ori în sistemul nostru solar, ar putea însemna că viața este cu adevărat comună”, spune el.

Situată la 628 de milioane de km de Pământ, Europa este doar puțin mai mare decât luna noastră, dar aici se termină asemănarea. Dacă ar fi pe cerul nostru, ar străluci de cinci ori mai puternic, deoarece gheața de apă ar reflecta mult mai multă lumina soarelui.

Crusta sa de gheață are o grosime de până la 25 km, iar dedesubt ar putea fi un ocean vast de apă sărată. Pot exista și substanțe chimice care sunt ingredientele unei vieți simple.

Oamenii de știință și-au dat seama pentru prima dată că Europa ar putea susține viața în anii 1970, când, privind printr-un telescop din Arizona, au văzut gheață.

Navele spațiale Voyager 1 și 2 au capturat primele imagini de prim-plan, iar apoi, în 1995, nava spațială Galileo de la NASA a zburat pe lângă Europa, făcând niște fotografii profund uluitoare. Ei au arătat o suprafață plină de crăpături întunecate, maro-roșcat, fracturi care pot conține săruri și compuși de sulf care ar putea susține viața.

Dar niciuna dintre aceste misiuni nu s-a apropiat de Europa suficient de mult pentru a o înțelege cu adevărat.

Acum, oamenii de știință speră că instrumentele de pe sonda NASA Clipper vor cartografia aproape întreaga lună, și vor colecta particule de praf. 

×
Parteneri
x close