Antena 3 CNN Life Știinţă O magmă misterioasă ar putea fi sursă de pământuri rare, aflate la mare căutare. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă

O magmă misterioasă ar putea fi sursă de pământuri rare, aflate la mare căutare. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă

magma vulcan getty images
O magmă misterioasă ar putea fi sursă de pământuri rare. Foto: Getty Images
25 Sep 2024   •   14:02

Vulcanii stinşi ar putea reprezenta o sursă bogată de elemente din categoria pământurilor rare, la mare căutare în prezent, a descoperit o echipă alcătuită din oameni de ştiinţă australieni şi chinezi, potrivit agenţiei Xinhua, citată de Agerpres

În cadrul unui studiu publicat miercuri, cercetători de la Universitatea Naţională Australiană (ANU) şi de la Universitatea Academiei Chineze de Ştiinţă (UCAS) au descoperit că un tip de magmă bogată în fier, care se găseşte în interiorul vulcanilor deveniţi inactivi, este posibil să conţină o abundenţă de pământuri rare.

Elementele din categoria pământurilor rare reprezintă un grup de minerale esenţiale, utilizate pe scară largă în dispozitivele electronice moderne, tehnologia de apărare, baterii şi imagistică medicală. Ele sunt considerate esenţiale pentru tranziţia globală către zero emisii datorită utilizării lor în producţia de vehicule electrice şi tehnologiile energiei regenerabile.

Unul dintre coautorii studiului, Michael Anenburg, de la Research School of Earth Sciences din cadrul ANU, a declarat că magma bogată în fier care s-a solidificat în unii dintre vulcanii inactivi este de până la 100 de ori mai eficientă în ceea ce priveşte concentrarea acestor elemente comparativ cu magma care erupe din vulcanii activi.

"N-am văzut niciodată o magmă bogată în fier erupând dintr-un vulcan activ, dar ştim că unii vulcani stinşi, care au milioane de ani vechime, au avut acest tip enigmatic de erupţie", a declarat cercetătorul, citat într-un comunicat.

"Descoperirile noastre sugerează că aceşti vulcani stinşi bogaţi în fier de pe tot globul, cum ar fi El Laco din Chile, ar putea fi studiaţi pentru prezenţa elementelor de pământuri rare", a precizat Anenburg.

Pentru această descoperire, echipa a simulat erupţii vulcanice folosind roci similare celor provenite de la vulcanii stinşi, bogaţi în fier. Rocile au fost încălzite până la punctul de topire, iar conţinutul lor mineral a fost testat, ceea ce a condus la descoperirea unor concentraţii mari de elemente de pământuri rare.

Se estimează că cererea globală de pământuri rare va creşte de cinci ori până în 2030.

China deţine cele mai mari zăcăminte din aceste elemente din lume şi este cel mai mare producător mondial.

Guvernul australian a lansat în 2023 o strategie pentru dezvoltarea sectorului mineralelor critice din ţară, iar în mai 2024 a fost stabilită o finanţare de 566 de milioane de dolari australieni (390,8 milioane de dolari americani) pe 10 ani pentru cartografierea zăcămintelor de minerale esenţiale din Australia, notează Xinhua.

×
Subiecte în articol: vulcani rocă vulcanică magma
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close