Antena 3 CNN Life Știinţă O descoperire arheologică dezleagă mistere din Egiptul Antic: Artefacte bine conservate, inclusiv bijuterii, au fost găsite lângă Luxor

O descoperire arheologică dezleagă mistere din Egiptul Antic: Artefacte bine conservate, inclusiv bijuterii, au fost găsite lângă Luxor

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 20:05 01 Noi 2024 Modificat la 12:25 02 Noi 2024
descoperire arheologica egiptul antic luxor
Arheologii au dezgropat primele morminte din Regatul Mijlociu Egiptean, în cimitirul Assasif de lângă Luxor. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Descoperire arheologică importantă: o echipă egipteano-americană a dezgropat primele morminte din Regatul Mijlociu Egiptean în cimitirul Assasif de lângă Luxor, a anunţat Ministerul Egiptean al Turismului şi Antichităţilor, transmite agenţia Xinhua, potrivit Agerpres.

Mormintele descoperite datează din perioada cuprinsă între 2055 î.e.n. şi 1650 î.e.n. Se preconizează că acestea vor oferi noi informaţii referitoare la practicile funerare din timpul celei de-a 12-a dinastii şi începutul celei de-a 13-a dinastii din Egiptul Antic, au declarat oficiali din cadrul ministerului.

În urma excavaţiilor s-au găsit 11 morminte care conţineau rămăşiţe scheletice de bărbaţi, femei şi copii, ceea ce sugerează un loc de înmormântare familial multigeneraţional.

Deşi daunele provocate de inundaţii au deteriorat în mod semnificativ sarcofagele din lemn şi învelitorile din pânză, numeroase artefacte s-au conservat.

Artefacte bine conservate, inclusiv bijuterii, au fost găsite în sarcofage

Arheologii au recuperat o serie de artefacte bine conservate, inclusiv bijuterii din agat roşu, porţelan albastru şi verde şi faianţă pictată.

De asemenea, au fost descoperite amulete deosebite în formă de şoim, şarpe şi hipopotam.

Alte descoperiri au inclus oglinzi de cupru - una cu mâner în formă de flori de lotus şi alta cu o reprezentare rară a zeiţei Hathor, cu patru feţe - alături de o mică statuie a fertilităţii şi mii de mărgele.

O masă pentru ofrande, de formă pătrată, cu sculpturi elaborate, precum un cap de taur şi o bucată de pâine amplifică semnificaţia ritualică a locului de înmormântare.

Conform autorităţilor egiptene pentru antichităţi, descoperirile acestei misiuni arheologice sunt pe punctul de a remodela ceea ce se cunoaşte despre obiceiurile funerare de pe malul vestic al Tebei din această perioadă crucială a istoriei egiptene.

×
x close