Cercetătorii de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases din Statele Unite au dezvoltat un vaccin care protejază aminuţele Rhesus de SIV, un virus similar cu cel care cauzează apariţia SIDA la oameni. Oamenii de ştiinţă susţin că noile descoperiri ar putea îmbunătăţi tratamentul SIDA şi ar putea fi grăbi procesul de obţinere a unui vaccin eficient împotriva HIV, relatează Voice of America.
Pornind de la rezultatele unui vaccin experimental încercat în Tailanda în 2009, cercetătorii au dezvoltat un vaccin din două etape din proteine extrase din virusul SIV (echivalentul simian al pentru HIV).
Animalelor infectate le-a fost administrată prima doză a vaccinului cu proteine SIV, iar după şase luni, le-a fost injectată o nouă doză "potenţatoare" din aceleaşi proteine. După fiecare injectare, oamenii de ştiinţă au încercat să inoculeze primatele cu o varaiantă mai puternică de SIV.
Studiile au arătat că, în urma vaccinului, şansele de infectare a animalelor au scăzut cu până la 80 %. În cele din urmă, toate animalele au fost infectate, însă cele care au fost vaccinate au prezentat o proporţie mult mai mică de viruşi în sânge.
Pentru oameni, acest vaccin ar însemna o cantitate mult mai mică de virus în organism, ceea ce implică o perioadă de terapie mai mică, şi, cel mai important, ar reduce riscul de transmitere a virusului.