Antena 3 CNN Life Știinţă Niște schelete găsite în 1993 dezvăluie povestea uluitoare a expediției arctice eșuate în 1845. Ultimii marinari s-au mâncat între ei

Niște schelete găsite în 1993 dezvăluie povestea uluitoare a expediției arctice eșuate în 1845. Ultimii marinari s-au mâncat între ei

D.C.
1 minut de citit Publicat la 15:22 26 Sep 2024 Modificat la 11:00 27 Sep 2024
marinari langa o nava blocata in gheata
Povestea expediției Franklin a fost ecranizată FOTO: AMC/ New Scientist

În 1993, rămășițele umane a peste 10 marinari dispăruți în expediția lui Sir John Franklin din 1845 au fost găsite împrăștiate de-a lungul stâncilor unei insule îndepărtate din Arctica. 

Trei decenii mai târziu, unul dintre acei bărbați a fost identificat drept căpitanul James Fitzjames. Cercetătorii i-au analizat ADN-ul dintr-o probă de os și au ajuns la o rudă a acestuia care este în viață. 

Cercetătorii au confirmat că Fitzjames a fost prima victimă cunoscută a canibalismului dintre membrii expediției, potrivit New Scientist.

Analizele făcute în decursul anilor au dezvăluit urme de tăiere pe mai multe dintre rămășițele recuperate, inclusiv la un os maxilar inferior, identificat acum ca aparținându-i lui Fitzjames.

Membri ai expediției Franklin FOTO: Getty Images

Acest lucru indică că unii dintre ultimii supraviețuitori care făceau incursiuni pe uscat au mâncat părți din corpurile marinarilor, inclusiv din trupul lui Fitzjames. Descoperirea a dezvăluit „disperarea marinarilor lui Franklin”, a spus Douglas Stenton, de la Universitatea Waterloo din Canada, participant la studiu.

Fitzjames a fost membrul cu cel mai înalt rang al expediției care a fost identificat. El a fost comandantul uneia din cele două nave ale expediției, HMS Terror și HMS Erebus, care au plecat în 1845 din Anglia ca să exploreze zona arctică, și care au fost blocate de gheață din largul insulei King William. 

În 1845, expediția condusă de Sir John Franklin și-a propus să găsească un pasaj navigabil prin Arctica, cu 129 de oameni la bordul celor două nave. Dar, în 1848, căpitanul James Fitzjames, comandantul HMS Erebus, a lăsat un raport într-un morman de piatră în care spunea că supraviețuitorii au decis să abandoneze navele. Ulterior, rămășițele scheletice neidentificate ale mai multor marinari au fost descoperite în diferite locații din Arctica canadiană.

Toți cei 129 de membri ai echipajului din expediție au murit, iar Fitzjames este a doua persoană care a fost identificată în baza dovezilor genealogice, după John Gregory, inginer pe Erebus, care a fost identificat de aceiași cercetători canadieni, în 2021.

 

×
x close