Descoperirea are legătură cu cel mai mare instrument care se află la bordul lui Curiosity şi anume SAM (Sample Analysis at Mars). Scopul acestui instrument este de a descoperi ce minerale şi substanţe chimice se află în pământ, roci şi atmosfera de pe Marte, prin colectarea şi analiza mostrelor.
SAM şi-a luat prima mostră de sol dintr-o bucată de pământ care a fost denumită "Rocknest". Se pare că rezultatele obţinuite sunt uimitoare, şi s-ar referi la faptul că pe Marte ar fi existat viaţă - acesta fiind scopul întregii expediţii de doi ani a roverului Curiosity.
John Grotzinger, conducătorul acestei misiuni ştiinţifice a declarat: "Aceste informaţii sunt atât de măreţe, încât vor intra în cărţile de istorie".
Motivul pentru care NASA încă nu a dezvăluit nimic este pentru că SAM a luat mostre şi din aerul de pe Marte şi au existat zvonuri cum că ar exista metan pe Planeta Roşie, însă rezultatele finale au contrazis zvonurile. Astfel, pentru a se evita aceste situaţii care discreditează credibilitatea NASA, până când nu vor veni analizele finale, reprezentanţii nu vor aduce presei nimic oficial, scrie Business Insider.