Una dintre cele două luni care orbitează în jurul planetei Marte, Phobos, se află într-o accentuată stare de degradare, oamenii de ştiinţă fiind de părere că aceasta va dispărea cu totul din sistemul nostru solar, informează
NASA.
Phobos, una dintre cele două luni ale lui Marte, orbitează în prezent la o distanţă de aproximativ 6.000 de kilometri deasupra suprafeţei planetei. Cercetătorii din cadrul NASA sunt de părere că Phobos este mai aproape de planeta sa decât orice altă lună din sistemul solar, relatează în pagina electronică NASA.
Gravitaţia planetei Marte atrage Phobos, cel mai mare dintre cei doi sateliţi ai săi, cu aproximativ 2 metri la fiecare sută de ani. Oamenii de ştiinţă din cadrul NASA au ajuns la concluzia că Phobos o să fie distrusă în aproximativ 30- 50 de milioane de ani.
Terry Hurford, reprezentantul NASA de la Centrul Goddard pentru zborurile spaţiale din Greenbelt, SUA, a declarat: "Noi considerăm că Phobos a început deja să se distrugă, iar primul semn al acestui proces este mulţimea de adâncituri de pe suprafaţa lunii”.
Adânciturile de pe suprafaţa lui Phobos au fost considerate a fi fracturi provocate de impactul craterului Stickney. Atunci când această coliziune a avut loc, în urmă cu milioane de ani, a fost atât de puternică încât luna Phobos putea fi distrusă total, sunt de părere specialiştii.
După ample cercetări, oamenii de ştiinţă din cadrul NASA au ajuns la concluzia că aceste adâncituri pot fi şi rezultatul mai multor impacturi mici cu materialele evacuate de Marte.