NASA consideră că răspunsul pentru viitorul explorării spaţiului ar putea fi deţinut de navele mici, care au capacitatea de a se construi singure odată ajunse pe orbită, cu ajutorul tehnologiei imprimantelor 3D, informează
Tecca.
Având în vedere dificultăţile pe care le întâmpină agenţiile spaţiale pentru a lansa chiar şi o navă de mici dimensiuni pe orbită, ideea de a lansa nave mari, pentru explorări interplanetare, a devenit din ce în ce mai greu de pus în practică.
Astfel, NASA cercetează posibilitatea ca vehiculele de explorare spaţială să fi capabile să se construiască singure, odată ajunse în spaţiu, unde ar putea să se transforme în nave mult mai mari şi mai complexe decât orice s-ar putea construi pe pământ.
Agenţia spaţială americană a oferit 100.000 de dolari unui proiect intitulat SpiderFab, care studiază acest concept şi are ca obiectiv producţia unui design pentru o astfel de navă.
Conceptul este următorul, un vehicol mic ar putea fi lansat la bordul unei rachete care să poarte materialele necesare pentru imprimanta 3D. Spre deosebire de navele clasice, aceasta nu ar avea nevoie să fie construită pentru a rezista forţelor ce apar în momentul lansării şi urcării de pe Pământ în spaţiu.
NASA consideră că acest concept ar putea fi folosit şi pentru a crea o navă care să îşi găsească materialele de care are nevoie în spaţiu, cum ar fi metal din asteroizi sau chiar elemente din sateliţi nefucţionali. Pe lângă construirea de vehicule spaţiale, tehnologia ar putea fi folosită pentru a se construi telscoape masive şi alte instrumente de o mărime şi complexitate care nu ar putea fi niciodată lansate de pe Pământ.