NASA a pierdut contactul cu sonda Voyager 1 timp de aproape o săptămână, după ce o defecțiune tehnică a oprit emițătorul principal. Cu toate acestea, un emițător vechi, neutilizat din 1981, a devenit operațional, transmite Live Science.
Oamenii de știință au pierdut contactul cu sonda Voyager 1 între 19 și 24 octombrie, după ce o defecțiune tehnică a forțat principalul transmițător radio al navei spațiale să se oprească, a transmis NASA. Inginerii au stabilit de atunci contactul cu transmițătorul de rezervă mai slab al Voyager 1, care nu a mai fost folosit din 1981, în timp ce evaluează situația.
„Oprirea transmițătorului pare să fi fost determinată de sistemul de protecție împotriva defecțiunilor navei spațiale, care răspunde autonom la problemele de la bord. De exemplu, dacă nava spațială își supraîncarcă sursa de alimentare, protecția împotriva defecțiunilor va conserva energia prin oprirea sistemelor care nu sunt esențiale pentru menținerea navei spațiale în zbor”, a explicat NASA.
Odată ce comunicarea este restabilită, ar putea dura câteva zile sau săptămâni pentru a fi identificată cauza defecțiunii.
Voyager 1 e la peste 24 de miliarde de kilometri de Pământ
Comunicarea cu Voyager 1 și nava sa spațială geamănă, Voyager 2, nu este simplă. Voyager 1 se află în prezent la mai mult de 24 de miliarde de kilometri de Pământ. Este nevoie de 23 de ore pentru ca comenzile trimise de pe Pământ să ajungă la navă și de alte 23 de ore pentru ca răspunsurile de la Voyager 1 să se întoarcă pe Terra.
Potrivit NASA, actuala întrerupere a comunicațiilor a început pe 16 octombrie, după ce inginerii au trimis Voyager 1 o comandă pentru a porni unul dintre încălzitoarele sale. În timp ce nava spațială ar fi trebuit să aibă putere suficientă pentru a executa această comandă, ordinul a declanșat sistemul de siguranță.
Inginerii bănuiesc că, în această perioadă, acest sistem s-a declanșat de încă două ori. Acest lucru a forțat nava spațială să oprească transmițătorul radio principal și să treacă la transmițătorul de rezervă, care folosește o frecvență diferită și este „semnificativ mai slab” decât cel principal.
Voyager 1 și 2 au fost lansate în 1977
Pe 22 octombrie, inginerii au trimis o comandă pentru a confirma că nava spațială folosea într-adevăr transmițătorul de rezervă. Echipa a restabilit cu succes contactul cu Voyager 1 două zile mai târziu. Inginerii NASA încearcă acum să descopere care a fost problema și să o rezolve.
Voyager 1 și 2 au fost lansate în 1977. Ele rămân singurele două nave spațiale care trec dincolo de heliosferă, făcându-le primele și, până acum, singurele vehicule interstelare ale omenirii. Pe măsură ce navele spațiale se învechesc și se îndepărtează din ce în ce mai mult de Pământ, problemele tehnice devin din ce în ce mai frecvente. Până acum, oamenii de știință au reușit să rezolve aceste probleme de la miliarde de kilometri distanță, menținând ambele sonde Voyager funcționale.