Antena 3 CNN Life Știinţă NASA a oprit un instrument ştiinţific esenţial de la Sonda Voyager 2, lansată în 1977. Care a fost motivul

NASA a oprit un instrument ştiinţific esenţial de la Sonda Voyager 2, lansată în 1977. Care a fost motivul

sonda voyager explorand planeta Jupiter
Voyager 2 este de acum cea mai longevivă misiune activă din istoria NASA.Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    03 Oct 2024   •   18:16

Inginerii de la NASA au oprit un instrument ştiinţific de la bordul sondei Voyager 2, dedicat studierii plasmei interstelare, pentru a economisi în acest fel energia electrică tot mai redusă de care beneficiază acest vehicul spaţial, a anunţat marţi agenţia spaţială americană, citată de Xinhua, notează Agerpres. 

Sonda Voyager 2 a fost lansată în 1977, cu 16 zile înaintea sondei Voyager 1, iar ambele au călătorit apoi cu mult dincolo de destinaţiile lor iniţiale, planetele Jupiter şi Saturn, prelungindu-şi duratele prevăzute de funcţionare de la patru ani la 47 de ani. Voyager 2 este de acum cea mai longevivă misiune activă din istoria NASA.

Călătorind la peste 20,5 miliarde de kilometri de Pământ, această sondă spaţială continuă să utilizeze patru instrumente ştiinţifice pentru a studia regiunea din afara heliosferei umane, bula protectoare de particule şi câmpuri magnetice creată de Soare, a declarat NASA.

Semnalul pentru oprire a avut nevoie de 19 ore pentru a ajunge la Voyager 2

Potrivit site-ului NASA, inginerii misiunii au luat în trecut măsuri pentru a evita cât mai mult timp posibil oprirea unui instrument ştiinţific, deoarece datele ştiinţifice colectate de sondele gemene Voyager sunt unice. Niciun alt vehicul creat de oameni nu operează în spaţiul interstelar, regiunea din Univers aflată dincolo de heliosferă.

Inginerii de la agenţia spaţială americană au emis comanda de oprire a instrumentului ştiinţific de pe Voyager 2 în data de 26 septembrie. Expediat de reţeaua Deep Space Network a NASA, semnalul a avut nevoie de 19 ore pentru a ajunge la Voyager 2, iar semnalul de întoarcere a avut nevoie de alte 19 ore pentru a ajunge pe Pământ.

Instrumentul măsoară cantitatea de plasmă (atomi încărcaţi electric) şi direcţia de deplasare a fluxurilor de plasmă în spaţiu. El a colectat date limitate în ultimii ani din cauza orientării sale în raport cu direcţia în care curge plasma în spaţiul interstelar, potrivit NASA.

Echipa care se ocupă de Voyager 2 continuă să monitorizeze starea de funcţionare a sondei spaţiale şi resursele ei disponibile pentru a lua decizii tehnice care să maximizeze rezultatele ştiinţifice ale misiunii, a precizat agenţia spaţială americană.

×
Subiecte în articol: NASA misiune spatiala energie electrică
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close