NASA a desfășurat pentru prima dată o pânză solară în spațiu, cu scopul de a valorifica puterea de propulsie a luminii solare pentru călătoriile interstelare.
Agenția spațială americană a dezvăluit că a desfășurat pânza solară la 1.000 de kilometri deasupra Pământului, la patru luni după lansarea în spațiu.
NASA’s Advanced Composite Solar Sail System is currently in its commissioning phase. Then it will stretch its wings and start sailing on sunshine. https://t.co/eavOQScWQM pic.twitter.com/DcEIoP5aOT
— Corey S. Powell (@coreyspowell) May 7, 2024
Măsurând 80 de metri pătrați, NASA a spus că aceasta este vizibilă de pe Pământ și este la fel de strălucitoare ca cea mai strălucitoare stea de pe cerul nopții.
4/x
— Dr Marco Langbroek (@Marco_Langbroek) September 2, 2024
Here is some of my tracking camera footage (** NB: not a continuous sequence! **) from the yesterday 1 Sept pass, showing multiple peaks and valleys in brightness. Footage starts just after major brightness peak.
WATEC902H2S camera + 1.2/85 mm lens#ACS3 #SolarSail pic.twitter.com/wSiJhI0Xek
„Sistemul avansat de vele solare compozite introduce o nouă modalitate de a explora cosmosul”, a spus Nasa. „La fel cum o barcă cu vele este propulsată de vânt, o navă spațială cu vele solare este împinsă de lumina soarelui.”
Metoda de propulsie de ultimă generație, care a fost teoretizată pentru prima dată în secolul al XVII-lea, a fost limitată de materialele și structura necesară pentru a fi eficientă.
Progresele recente au făcut în sfârșit posibilă valorificarea forței luminii solare. Metoda permite unei nave spațiale să călătorească pe termen nelimitat, fără a fi nevoie să se alimenteze sau să se repoziționeze – cu toate acestea, dimensiunea și structura ei o fac vulnerabilă la deteriorarea cauzată de praf, resturi și alte particule.