Antena 3 CNN Life Știinţă NASA a desfășurat prima pânză solară în spațiu. Această poate fi văzută de pe Pământ: „E la fel de strălucitoare ca o stea”

NASA a desfășurat prima pânză solară în spațiu. Această poate fi văzută de pe Pământ: „E la fel de strălucitoare ca o stea”

profimedia-0867107301
Pânza solară a fost întinsă în spațiu, la patru luni de la lansare. Foto: Profimedia Images
de Robert Kiss    |    04 Sep 2024   •   07:00

NASA a desfășurat pentru prima dată o pânză solară în spațiu, cu scopul de a valorifica puterea de propulsie a luminii solare pentru călătoriile interstelare.

Agenția spațială americană a dezvăluit că a desfășurat pânza solară la 1.000 de kilometri deasupra Pământului, la patru luni după lansarea în spațiu. 

Măsurând 80 de metri pătrați, NASA a spus că aceasta este vizibilă de pe Pământ și este la fel de strălucitoare ca cea mai strălucitoare stea de pe cerul nopții.

„Sistemul avansat de vele solare compozite introduce o nouă modalitate de a explora cosmosul”, a spus Nasa. „La fel cum o barcă cu vele este propulsată de vânt, o navă spațială cu vele solare este împinsă de lumina soarelui.”

Metoda de propulsie de ultimă generație, care a fost teoretizată pentru prima dată în secolul al XVII-lea, a fost limitată de materialele și structura necesară pentru a fi eficientă.

Progresele recente au făcut în sfârșit posibilă valorificarea forței luminii solare. Metoda permite unei nave spațiale să călătorească pe termen nelimitat, fără a fi nevoie să se alimenteze sau să se repoziționeze – cu toate acestea, dimensiunea și structura ei o fac vulnerabilă la deteriorarea cauzată de praf, resturi și alte particule.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close