NASA a anunțat două noi strategii pentru a aduce pe Pământ mostrele colectate de pe Marte, în încercarea de a descifra dacă a existat, sau nu, viață vreodată pe Planeta Roșie. Aceste planuri sunt alternative la programul inițial Mars Sample Return, considerat prea complex și costisitor, cu un buget estimat la 11 miliarde de dolari și o întârziere a termenului de finalizare până în 2040 — o amânare inacceptabilă, conform administratorului NASA, Bill Nelson.
Decizia finală între cele două propuneri, care urmăresc reducerea costurilor și simplificarea procesului, va fi luată până în a doua jumătate a anului 2026, scrie CNN.
Craterul Jezero: o fereastră spre trecutul marțian
De la aterizarea sa în februarie 2021, roverul Perseverance a colectat mostre de rocă și praf din Craterul Jezero, un fost lac și delta unui râu. Aceste probe ar putea singurele care să dezvăluie dovezi ale vieții din trecutul îndepărtat al planetei.
Returnarea acestor mostre pe Pământ, considerată esențială pentru a răspunde la întrebări fundamentale despre viața extraterestră, implică un proces tehnologic complex, care necesită mai multe nave spațiale și colaborare internațională.
Cele două strategii propuse
Dr. Nicky Fox, administrator asociat pentru Direcția de Misiuni Științifice a NASA, a explicat care sunt cele două opțiuni luate în considerare.
Prima dintre acestea ar fi Tehnologia Sky Crane, utilizată pentru aterizarea roverelor Perseverance și Curiosity.
A doua opțiune se bazează pe capabilități comerciale noi, bazate pe landere grele proiectate de companii precum SpaceX sau Blue Origin.
Probele ar putea ajunge pe Pământ până în 2039
Noile planuri ar putea permite returnarea probelor pe Pământ între 2035 și 2039, la un cost estimat între 5,5 și 7,7 miliarde de dolari — semnificativ mai mic decât bugetul inițial. În ambele scenarii, probele vor fi încărcate pe un vehicul de ridicare marțian, Mars Ascent Vehicle, care le va transporta în orbită pentru a fi preluate de un orbiter ESA și aduse pe Pământ.
NASA nu este singura agenție interesată de probele de pe Marte. China plănuiește o misiune similară, Tianwen-3, care ar putea aduce mostre pe Pământ până în 2031. Bill Nelson, administratorul NASA, a subliniat însă avantajul abordării americane: colectarea unor mostre din straturi geologice diverse, care pot oferi o imagine detaliată asupra istoriei planetei.
“Aceste mostre pot schimba modul în care înțelegem Marte, universul și chiar pe noi înșine,” a declarat Nelson.
NASA își propune să finalizeze testele pentru ambele strategii la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, înainte de a lua o decizie finală. Indiferent de abordare, misiunea promite să rescrie istoria explorării spațiale.