Potrivit lui Ashish Shah, audiolog la The Hearing Care Partnership, acest fenomen se datorează modului în care sunetul vocii noastre este perceput atunci când vorbim. Sunetul este transmis la urechi atât prin aer, cât și prin oase.
Conducția osoasă transferă frecvențele mai joase pe care sunetul prin aer nu le poate transmite, conferind vocii noastre tonul mai grav pe care îl auzim în mod normal.
Cu toate acestea, când vorbim cu cineva sau ne ascultăm vocea înregistrată, sunetul este perceput doar prin aer, ceea ce face ca vocea noastră să sune mai înaltă decât ne-am aștepta.
Din această cauză, când ascultăm o înregistrare a propriei voci, suntem surprinși de modul în care sună, pentru că nu auzim frecvențele mai joase adăugate de conducția osoasă.
Audiologul Ashish Shah a subliniat că acest lucru poate explica de ce mulți oameni nu sunt mulțumiți de sunetul vocii lor atunci când o aud redată.
"În general, nu analizăm vocile celorlalți, așa că poți aproape garanta că oamenii nu o analizează pe a ta. Judecata pe care o emitem asupra sunetului vocii noastre se bazează în întregime pe faptul că nu este ceea ce știm sau așteptăm de la noi înșine și, prin urmare, ne face să ne simțim inconfortabil, dar realitatea este că acesta este singurul mod în care ceilalți ne cunosc", explică audiologul Ashish Shah, potrivit ladbible.com
Totuși, cercetările arată că atunci când oamenii ascultă o înregistrare vocală fără să știe că aparține lor, își evaluează vocea mult mai pozitiv. Aceasta sugerează că judecata asupra sunetului vocii noastre este influențată de așteptările noastre personale și de faptul că sună diferit de ceea ce ne așteptăm să auzim.
În concluzie, nu ne place uneori sunetul vocii noastre pentru că sună diferit de cum ne așteptăm, iar discrepanța dintre percepția personală și realitatea înregistrării poate crea sentimente de jenă sau disconfort.
Ce este un audiolog?
Un audiolog este un medic care este un profesionist în domeniul sănătății auditive, specializat în identificarea, diagnosticarea și tratarea problemelor legate de zonele auditive și vestibulare ale urechii. Aceștia se ocupă cel mai frecvent de lucruri precum pierderea auzului, tinitus sau probleme de echilibru. Expertiza lor se referă la tehnologia care este utilizată pentru a gestiona aceste afecțiuni. De exemplu, dacă aveți nevoie de proteze auditive pentru a vă gestiona pierderea auzului, un audiolog vă va putea sfătui în acest sens.
Aceștia joacă, de asemenea, un rol mai larg în sprijinirea persoanelor cu pierderea auzului. Poate fi foarte dificil pentru persoanele care se confruntă cu pierderea auzului la sfârșitul vieții să se adapteze și să facă față afecțiunii lor. Un audiolog îi va putea ajuta cu lucruri practice, cum ar fi, de exemplu, cumpărarea de telefoane compatibile cu aparatele auditive. De asemenea, aceștia îi pot îndruma pe oameni către resurse utile care le vor face mai ușor să trăiască cu pierderea auzului. Audiologii pot, de asemenea, să consilieze pacientul și familia acestuia pentru a-i ajuta să facă față aspectelor emoționale ale pierderii auzului, notează clarfon.ro
Când consultăm un medic ORL
Trebuie să consultați un medic ORL atunci când aveți o afecțiune medicală care vă afectează urechile, nasul sau gâtul. De exemplu, un audiolog vă va îndruma către un medic ORL dacă aveți o infecție a urechii care vă provoacă probleme de auz. În timp ce un audiolog vă poate ajuta să gestionați pierderea auzului, un medic ORL vă poate oferi tratamente și chiar intervenții chirurgicale, în unele cazuri, pentru a rezolva problemele medicale. Aceștia vor trata, de asemenea, infecțiile bacteriene și virale, cum ar fi angina streptococică sau amigdalita. Dacă observați anomalii precum noduli și potențiale tumori în jurul urechilor, nasului sau gâtului, ar trebui să consultați și un medic ORL, deoarece aceștia se ocupă de cancerul din aceste zone.