Antena 3 CNN Life Știinţă Două lumi apropiate, dar foarte diferite. Imaginea săptămânii de la NASA

Două lumi apropiate, dar foarte diferite. Imaginea săptămânii de la NASA

1 minut de citit Publicat la 11:30 21 Oct 2015 Modificat la 11:30 21 Oct 2015
imagineanasa.jpg
Foto: NASA
Deși Mimas și Pandora, vizibile clar în această fotografie, sunt luni ale aceleiași planete, Saturn, cele două sunt în esență niște lumi foarte diferite, scrie Agerpres.

Pandora este un satelit micuț, cu un diametru de 81 de kilometri, alungit și cu suprafața neregulată. De cealaltă parte Mimas este o lună medie, de 396 kilometri în diametru, și a avut masa suficient de mare pentru ca gravitația să o modeleze într-o sferă.

Formele acestor luni ne spun multe despre trecutul lor. Spre exemplu, o explicație pentru forma alungită și densitatea mică a Pandorei este că s-a format, probabil, adunând particule din inelele lui Saturn în jurul unui nucleu dens.

Această fotografie oferă o perspectivă spre partea neluminată a inelelor, la un unghi de 0,26 grade sub planul inelelor. Fotografia a fost realizată în spectrul vizibil al luminii de camera sondei Cassini la 26 iulie 2015, de la o distanță de aproximativ 781.000 de kilometri de Pandora. Scara imaginii este de 5 km/pixel.

Mimas se află la 1,4 milioane de kilometri distanță de obiectivul camerei, iar scara la care este vizibilă este de 8,4 km/pixel.

Sateliții naturali ai lui Saturn sunt numeroși și diferiți, variind de la mici sateliți cu mai puțin de 1 kilometru diametru până la enormul Titan, care este mai mare decât planeta Mercur. Saturn are 62 de sateliți cu orbite confirmate, însă doar treisprezece dintre ei au diametre mai mari de 50 kilometri.

Misiunea Cassini-Huygens este un proiect comun la care participă NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Italiană. Această misiune a început în 1997. Cassini a transportat o mică sondă de asolizare, Huygens, care în 2005 a asolizat pe Titan, cel mai mare dintre sateliții lui Saturn.

×
Etichete: NASA
x close