Antena 3 CNN Life Știinţă MII de vietăţi "locuiesc" pe faţa noastră. Descoperirea cercetătorilor care "dezgustă oamenii"

MII de vietăţi "locuiesc" pe faţa noastră. Descoperirea cercetătorilor care "dezgustă oamenii"

O.P.
1 minut de citit Publicat la 06:40 02 Sep 2014 Modificat la 06:40 02 Sep 2014
demodicidosis.jpg
Un studiu recent demonstrează că există mii de acarieni în porii feței oricărei persoane, indiferent de gradul său de igienă personală, ei neputând fi îndepărtați din locul în care viețuiesc, informează online canadajournal.net.

Oamenii de știință de la Universitatea Carolina de Nord au inițiat un studiu pentru a afla cum viețuiesc acești acarieni pe fețele oamenilor. Conducătorii studiului Megan Thoemmes și Rob Dunn au lucrat împreună cu echipa de cercetători pentru a colecta ADN uman. Echipa a căutat amprentele ADN ale acarienilor faciali, lăsate după ce aceștia mor. Amprentele ADN au furnizat informații cu privire la locul exact al feței preferată de acești acarieni.

Analiza ADN-ului a arătat că acarienii faciali au fost prezenți în aproape toate probele colectate, indiferent de etnie și rasă, inclusiv la europeni, asiatici și chiar eschimoși. Cercetătorii au examinat ADN-ul a 253 de voluntari: la 14 la sută a fost detectată prezența acarienilor în momentul cercetării, în timp ce restul aveau urme ale trecerii acestor paraziți pe chipul lor.

"Oamenii sunt dezgustați la început însă devin interesați când văd acarienii la microscop", a declarat Thoemmes pentru revista National Geographic.

Studiului a relevat că specia parazită de acarieni Demodex nu este atât de diversă pe cât se credea anterior. Diversitatea ADN-ului lor a rămas relativă, indiferent de locație, scrie canadajournal.net.

Cu toate acestea, echipa de cercetători a observat diferențe între două specii de Demodex prezente pe fața omului. "Demodex brevis" preferă să viețuiască adânc în porii feței, în timp ce "Demodex folliculorum" prosperă în zone mai puțin adânci și pot sări de la o gazdă la alta.

×
x close