Antena 3 CNN Life Știinţă Marea Mediterană s-a făcut "ceai": a atins cea mai mare temperatură la suprafață înregistrată vreodată. Efectele pot fi letale

Marea Mediterană s-a făcut "ceai": a atins cea mai mare temperatură la suprafață înregistrată vreodată. Efectele pot fi letale

scafandru în Marea Mediterana
Scafandru în Marea Mediterană, în timpul filmării unui documentar. Sursă foto: Abaca Press
de A.I.    |    17 Aug 2024   •   13:28

Marea Mediterană a atins, săptămâna aceasta, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, relatează France24, care îi citează pe specialiștii spanioli.

"Recordul de temperatură maximă la suprafața mării a fost depășit, joi, în Marea Mediterană. Valoarea mediei zilnice a atins 28,9 grade Celsius", a anunțat principalul institut spaniol de științe marine. 

Recordul anterior a fost consemnat la 24 iulie 2023, valoarea medie de atunci fiind 28,71 de grade Celsius, a arătat Justino Martinez, cercetător la "Institut de Ciencies del Mar" din Barcelona și la Institutul Catalan de Cercetare pentru Guvernanța Mării. 

"Temperatura maximă din 15 august a fost atinsă pe coasta egipteană la El-Arish, unde valoarea măsurată a fost 31,96 grade Celsius. Această valoare este una preliminară, până când vor putea fi efectuate verificări suplimentare", a adăugat el.

Valorile preliminare pentru 2024 provin din datele obținute prin satelit de la Observatorul european Copernicus.

Recordul de acum mai bine de 20 de ani a fost doborât

Noile date arată că, pentru două veri succesive, Mediterana se dovedește mai caldă decât în timpul caniculei excepționale din 2003, când media zilnică determinată în ziua de 23 august a acelui an a fost  de 28,25 grade Celsius.

"Ceea ce este remarcabil nu este, neapărat, atingerea unui maxim într-o anumită zi, ci observarea unei perioade lungi de temperaturi ridicate, fără a doborî, neapărat, un record. Din 2022, temperaturile de suprafață au fost anormal de ridicate pentru perioade lungi, chiar și într-un mediu cu schimbări climatice", a arătat Justino Martinez.

Regiunea mediteraneană a fost mult timp clasificată drept un punct fierbinte al schimbărilor climatice.

Oceanele au absorbit 90% din căldura suplimentară produsă de oameni începând cu era industrială

Potrivit oamenilor de știință, oceanele au absorbit 90 % din căldura în exces produsă de activitatea umană de la începutul erei industriale. 

Această căldură suplimentară continuă să se acumuleze sub formă de gaze cu efect de seră, provenite în principal din arderea petrolului, gazelor și cărbunelui.

Se preconizează că supraîncălzirea oceanelor va avea un impact major asupra vieții plantelor și animalelor marine, inclusiv asupra migrației anumitor specii și a răspândirii speciilor invazive.

Acest lucru ar putea amenința viața acvatică, inclusiv a peștilor, și ar putea submina astfel securitatea alimentară în anumite părți ale globului. 

Oceanele mai calde sunt, de asemenea, mai puțin capabile să absoarbă dioxidul de carbon, consolidând cercul vicios al încălzirii globale.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close