În fiecare an, 14 milioane de persoane mor pentru că mănâncă nesănătos, spun statisticile, care mai arată că oamenii fac alegeri alimentare greşite din comoditate sau lipsă de bani.
Astfel, două din trei persoane ajung la medic pentru că mănâncă nesănătos. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ne avertizează că cei care optează pentru mâncarea ieftină şi la îndemână (fast-foodul) ajung să plătească înzecit pe medici şi medicamente.
În România, statisticile arată una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi se luptă cu kilogramele în exces.
"Românii sar peste micul dejun, de multe ori prânzul este doar o parodie şi se răzbună pe ei şi pe mâncare seara, când sosesc acasă. E vorba de un abuz de grăsimi, mai ales saturate, care rezultă din procesare, abuz de sare şi abuz de dulciuri", explică prof. dr. Nicolae Hâncu, medic nutriţionist.
Este o radiografie sumbră care i-a făcut pe nutriţioniştii de la noi să creeze un abecedar de nutriţie, semnat de medicul Nicolae Hâncu. Din el oricine poate să înveţe cum să mănânce corect. Prima lecţie - alimentaţia corectă începe de la cumpărături.
Primul lucru pe care trebuie să îl facem e să verificăm valoarea energetică. Mai exact, câte calorii are fiecare 100 dintr-un produs. Dacă sunt sub 100, produsul e hipocaloric, dacă sunt însă peste 400, este hipercaloric şi am face bine să ne gândim înainte să îl luăm din raft.
Decizia o luăm însă, în funcţie de numărul de calorii pe care trebuie să îl consumăm zilnic. De exemplu, un bărbat de 30 de ani, care face mişcare moderată zilnic are nevoie de 2.600 de calorii, în timp ce o femeie de aceeaşi vârstă are nevoie de numai 2.000. Din acestea însă, numai o treime le putem lua din grăsimi.
"Să nu lipsească niciodată fructele, zarzavaturile, pâinea integrală, iaurturile, brânzeturile cu conţinut redus de grăsime, un vin bun", ne recomandă medicul Hâncu.
Nutriţioniştii ne mai dau un sfat - nu plecaţi niciodată flămânzi la cumpărături.