Merg de minune ca garnitură şi sunt consideraţi ingredient principal în toate restaurantele. Dar un studiu recent făcut de americani arată că acest aliment conţine substanţe cancerigene.
Cartofii congelaţi semipreparaţi ar putea conţine o substanţă,
acrilamida, care dacă e consumată în cantităţi mari poate provoca apariţia cancerului.
Acrilamida este o substanţă puternic oxidantă, rezultată din degradarea amidonului. Acrilamida se formează în momentul în care alimentele sunt procesate, însă există metode prin care cantitatea ei poate fi redusă tocmai pentru a preveni îmbolnăvirea.
Astfel, rezultatele studiului arată că soluţia cea mai bună este reducerea cantităţii de fructoză şi glucoză din cartofi, în momentul când sunt tăiaţi.
Agenţia Normelor Alimentare din SUA (The Food Standards Agency) recomandă celor care consumă mâncăruri bogate în acrilamidă să mănânce şi multe alimente sănătoase - fructe şi legume bogate în vitamine şi antioxidanţi.