Mai e o lună până la sfârşitul lumii trâmbiţat de tot felul de calendare şi de specialişti. Mai în glumă, mai în serios, lumea se pregăteşte. Iar românii sunt şi ei în rândul lumii. Fac provizii, construiesc buncăre şi au învăţat şi ultimele tehnici de supravieţuire. Un exemplu este chiar strănepotul lui George Coşbuc care s-a refugiat de apocalipsă tocmai în munţi.
În ultimele două milenii, sfârşitul lumii s-a anunţat de sute de ori. De această dată, este vorba despre calendarul mayaş, care se termină cu ziua de 21 decembrie 2012. Pentru a trece peste apocalipsă, românii pot lua lecţii de supravieţuire de la strănepotul poetului George Coşbuc.
Fost preot la Vatican, domnul Coşbuc şi-a recrutat un ajutor instruit de SRI şi a început să ofere lecţii de viaţă, la Brad. Pentru lava care ar putea să acopere Pământul, o lecţie de mers pe cărbuni încinşi.
Şi lecţia este încheiată. Un exerciţiu prin care nu toţi sunt dispuşi să treacă. Mai ales că pe calendarul lor există şi 22 decembrie 2012.
Dacă la noi, ideea sfârşitului lumii nu a prins rădăcini, în Occident s-a creat o adevărată psihoză. Oamenii cu bani şi-au rezervat deja un loc comfortabil într-un buncăr de patru stele. Ceilalţi învaţă să se descurce pe cont propriu. Pentru ei, specialiştii au întocmit o listă de sfaturi. Gratis. Printre altele, supravieţuitorii sunt sfătuiţi să-şi facă rezerve de mâncare, apă, arme şi muniţie.
Călugării tibetani anunţă şi ei intrarea într-o perioadă întunecată. Nu ar fi chiar sfârşitul lumii, ci doar un eveniment de proporţii astronomice, care va arunca pământul în întuneric câteva săptămâni. La auzul acestor veşti, până şi francezii s-au panicat. Au invadat un mic sat din Pirinei, care i-ar feri de sfârşit. Pentru a nu veni şi mai mulţi, autorităţile au decis să închidă accesul vizitatorilor în sat.