„Din fericire, în acest caz a fost respectată legea, iar administratorii firmei care investesc în exploatarea de agregate minerale în zonă ne-au chemat să facem investigaţiile arheologice necesare", a declarat Alin Frânculeasa, şeful Secţiei de Arheologie din cadrul muzeului.
Mormântul era situat sub o movilă de aproximativ trei metri înălţime şi 50 de metri în diametru
„Datează de la începutul Epocii Bronzului şi aparţine, cel mai probabil, unei persoane dintr-o comunitate seminomadă, venită din sudul Ucrainei, care se ocupa cu creşterea animalelor. Dacă nu ar fi fost o căpetenie sau nu ar fi avut o influenţă spirituală importantă, probabil că nu ar fi beneficiat de un astfel de mormânt”, a mai spus şeful Secţiei de Arheologie.
“Ritualul de îngropare este foarte auster. Nu am găsit, încă, podoabe, dar este posibil ca, după înlăturarea pământului tasat în craniu, să descoperim, ulterior, cercei", a adăugat Alin Frânculeasa.
Scheletul vechi de 4.500 de ani nu este singura descoperire de acest fel făcută în zonă. În urmă cu şase ani, tot la Ariceştii Rahtivani, a fost descoperit un monument funerar cu trei morminte.