Pe 13 ianuarie, Marte va dispărea timp de câteva ore în spatele lunii pline, într-un fenomen astronomic cunoscut sub numele de ocultație lunară, scrie Live Science.
Un moment cosmic deosebit
Coincidența face ca această ocultație să aibă loc chiar când Marte se află în poziția în care planeta este direct opusă Soarelui pe cerul Pământului. În această perioadă, Marte va fi la cea mai mare apropiere de Pământ, apărând mai mare și mai strălucitoare ca de obicei.
Unde și când se poate vedea fenomenul
Ocultația lunară a lui Marte va fi vizibilă din Statele Unite continentale, părți din Canada și Mexic, dar și din vestul Africii. Marte și luna vor fi apropiate pe cer de la răsărit până la apus. Ele vor răsări pe 13 ianuarie în jurul orei 17:00 și vor apune pe 14 ianuarie în jurul orei 8:00, cu mici variații în funcție de locația exactă.
Momentul ocultației efective începe la ora 20:44 pe 13 ianuarie, când Marte va dispărea în spatele marginii inferioare a lunii, și se va încheia la 12:52 pe 14 ianuarie, când Marte va reapărea din spatele marginii superioare a lunii. Aceste momente pot varia în funcție de locație.
Cum poate fi observat evenimentul
Deși Marte va fi vizibil cu ochiul liber, strălucind într-o nuanță ușor aurie, un binoclu performant sau un telescop de amator pot oferi o experiență mult mai detaliată. Acestea vor permite observarea detaliilor precum marginea lunii, craterele lunare, nuanțele roșiatice ale lui Marte și, posibil, calota polară nordică a planetei.
Pentru pasionații de astronomie, există șansa de a distinge și Valles Marineris, cel mai mare canion din sistemul solar, care măsoară 3.000 de kilometri lungime și 8 kilometri adâncime – de zece ori mai lung decât Marele Canion al Pământului.
Un eveniment rar pentru pasionații de astronomie
Următoarea ocultație lunară a lui Marte va avea loc în februarie 2025, dar va fi vizibilă doar din Scandinavia de nord, Rusia și părți din Asia.