Antena 3 CNN Life Știinţă "Leagănul civilizaţiei umane", descoperit în inima acestui continent. A fost găsit din întâmplare, de un pilot

"Leagănul civilizaţiei umane", descoperit în inima acestui continent. A fost găsit din întâmplare, de un pilot

O.P.
1 minut de citit Publicat la 12:15 21 Mar 2013 Modificat la 12:15 21 Mar 2013
"Leagănul civilizaţiei umane", descoperit în inima acestui continent. A fost găsit din întâmplare, de un pilot
Cum arăta Pământul nostru cu 100.000 de ani în urmă? Cum trăiau oamenii în acele timpuri, ce mâncau, cum se îmbrăcau? Ei bine, suntem mai aproape de aceste răspunsuri, după ce arheologii au studiat aprofundat structurile impresionante din Africa de Sud, descoperite din întâmplare de un pilot american, în 2003.

În 2009, când s-a aflat despre sit-ul arheologic, oamenii au considerat că este cea mai veche structură antică de pe Pământ. Mult mai veche decât Marea Piramidă sau Sfinxul, făcând trimitere la sumerieni.

Ce este Calendarul lui Adam?

Formaţiunea, numită astfel de arheologi, este alcătuită din peste un milion de structuri antice circulare de piatră care zac împrăștiate în vestul localității Maputo, la 240 km în interiorul continentului în sud african. Despre aceste misterioase structuri s-a spus că sunt rămășițele unei metropole imense ce măsoară, după niște estimări conservatoare, aproximativ 2 400 km pătrați.

Nu se știe cine le-a construit, dar se vehiculează ideea că enigmaticele pietre au o vechime de peste 75.000 de ani. Peste ”leagănul civilizației umane” planează acum o mare enigmă. Multe dintre structurile circulare sunt aliniate la puncte specifice geografice, inclusiv solstițiile și echinocțiile.



Rămășițele templelor şi observatoarelor astronomice se întind pe o arie imensă. Calendarul de piatră, numit în mod simpatic ”Adam’s Calendar” (”Calendarul lui Adam”) a fost datat de către astronomul Bill Hollenbach.

Primele calcule pentru vârsta calendarului au fost făcute pe baza constelației Orion, cunoscută pentru “centura” strălucitoare de stele a vânătorului mitic. Axa Pământului are o mişcare de rotaţie în jurul unui ax astfel încât stelele şi constelaţiile îşi schimbă unghiul prezenţei pe cerul nopţii într-un mod ciclic. Această rotaţie, denumită mişcare de precesie completează un ciclu complet la fiecare 26. 000 de ani.

Determinând când cele trei stele ale centurii lui Orion erau poziționate aliniat pe linia orizontului, putem estima data la care cele trei pietre ale calendarului erau aliniate cu cele trei stele într-un mod evident. Calculele sale au ținut cont şi de înălțimea lui Orion au sugerat o vechime de cel puţin 75. 000 de ani, însă calculele recente arată o vechime şi mai mare. Cum au fost calculate, vedeţi aici.

×
Etichete: arheologie arheologi
x close