Antena 3 CNN Life Știinţă Jocurile video pot modifica IQ-ul copiilor într-un mod total neașteptat, spun cercetătorii

Jocurile video pot modifica IQ-ul copiilor într-un mod total neașteptat, spun cercetătorii

L.D.
2 minute de citit Publicat la 08:00 06 Apr 2025 Modificat la 08:18 06 Apr 2025
copil care se joaca jocuri video
Studiul a luat în considerare factori importanți precum diferențele genetice și statutul socio-economic al copiilor. Foto: Getty Images

Un nou studiu sugerează că petrecerea unui timp mai îndelungat jucând jocuri video poate contribui la o creștere a inteligenței în rândul copiilor, contrazicând astfel ideea că jocurile video au un impact negativ asupra dezvoltării cognitive a celor mici, scrie Science Alert

Deși diferența observată în abilitățile cognitive a fost una modestă și nu demonstrează o relație cauzală directă, cercetătorii consideră că rezultatele sunt semnificative. Studiul realizat în 2022 a luat în considerare factori importanți precum diferențele genetice și statutul socio-economic al copiilor.

În contrast, timpul petrecut în fața televizorului sau pe rețelele sociale nu a avut un impact clar – pozitiv sau negativ – asupra inteligenței. Aceste descoperiri ar putea fi utile în dezbaterea privind timpul petrecut în fața ecranelor și efectele sale asupra copiilor.

"Mediile digitale definesc copilăria modernă, dar efectele lor cognitive sunt neclare și intens dezbătute", au scris cercetătorii din Olanda, Germania și Suedia în lucrarea publicată.

"Credem că studiile care includ date genetice ar putea clarifica relațiile cauzale și ar putea corecta influențele genetice care, de obicei, nu sunt luate în calcul."

Cum a fost realizat studiul

Oamenii de știință au analizat datele despre timpul petrecut în fața ecranelor de 9.855 de copii din cadrul studiului ABCD (Adolescent Brain Cognitive Development), toți cu vârste de 9 sau 10 ani și rezidenți în SUA. În medie, acești copii au raportat că petrec zilnic 2,5 ore privind la televizor sau videoclipuri online, 1 oră jucând jocuri video și 30 de minute socializând pe internet.

Doi ani mai târziu, cercetătorii au reevaluat peste 5.000 dintre acești copii. Rezultatele au arătat că cei care petrecuseră mai mult timp decât media jucând jocuri video au înregistrat o creștere a IQ-ului cu 2,5 puncte peste media generală.

Această creștere a fost măsurată printr-o serie de teste care au evaluat înțelegerea lecturii, procesarea vizual-spațială, memoria, flexibilitatea gândirii și autocontrolul.

”Jocurile video pot îmbunătăți inteligența”

Deși studiul s-a concentrat doar pe copiii din SUA și nu a făcut distincția între tipurile de jocuri video (de exemplu, jocuri pe mobil vs. jocuri pe consolă), rezultatele oferă informații valoroase despre legătura dintre jocuri și inteligență. Studiul susține, de asemenea, ideea că inteligența nu este un factor fix, cu care ne naștem, ci unul care poate fi dezvoltat.

"Rezultatele noastre susțin ideea că timpul petrecut în fața ecranelor nu afectează în mod negativ abilitățile cognitive ale copiilor și că jocurile video pot chiar să le îmbunătățească inteligența", a declarat neurocercetătorul Torkel Klingberg de la Institutul Karolinska din Suedia, în momentul publicării studiului.

Urmează studii cu privire la efectul asupra somnului și performaței școlare

Acesta nu este primul studiu care sugerează o legătură între jocurile video și dezvoltarea cognitivă. Totuși, echipa de cercetători consideră că multe studii anterioare au fost influențate de eșantioane mici, metode de cercetare diferite și de lipsa analizei factorilor genetici și socio-economici. Studiul de față a încercat să reducă aceste limitări.

Deși există multe variabile care influențează dezvoltarea inteligenței și impactul timpului petrecut în fața ecranelor, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin aceste mecanisme.

"Nu am analizat efectele utilizării ecranelor asupra activității fizice, somnului, stării de bine sau performanței școlare, deci nu putem oferi concluzii despre aceste aspecte," a adăugat Klingberg. "În continuare, vom studia efectele altor factori de mediu și modul în care influențele cognitive sunt legate de dezvoltarea creierului în copilărie."

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Scientific Reports.

×
x close